Ceremonija otvaranja Bekenbaueru u čast, organizatori brinu za bezbjednost

Evropsko prvenstvo u fudbalu biće otvoreno večeras u Minhenu, domaćin procjenjuje da će mečeve na stadiona širom Njemačke gledati 2,7 miliona ljudi

3100 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

UEFA će večeras na svečanoj ceremoniji otvaranja Evropskog prvenstva na minhenskoj Alijanc areni (za potrebe Eura zove se - Minhen fudbal arena) odati počast pokojnom kapitenu i selektoru svjetskog prvaka Njemačke, Francu Bekenbaueru, saopšteno je iz evropske kuće fudbala.

Bekenbauer, ikona njemačkog fudbala i jedan od najvećih evropskih igrača svih vremena, bio je kapiten Zapadne Njemačke koja je trijumfovala na Evropskom prvenstvu 1972. i Mundijalu 1974, prije nego što je ponovo osvojio SP kao selektor 1990. Bekenbauer je preminuo u decembru prošle godine.

Na ceremoniji otvaranja pehar Anrija Delena nosiće Bekenbauerova supruga Heidi, zajedno sa još dvojicom njemačkih kapitena pobjednika Evropskog prvenstva, Bernardom Diecom (1980) i Jirgenom Klinsmanom (1996).

To će osigurati oda priznanje “svakom od tri njemačka trijumfa na kontinentalnim šampionatima”, saopštila je Uefa.

Trofej pobjednika Evropskog prvenstva nazvan je po Francuzu Anriju Delenu, prvom generalnom sekretaru Uefe i tvorcu ideje o kontinentalnom takmičenju.

Mjesto održavanja ceremonije je i dom minhenskog Bajerna, kluba u kojem je Bekenbauer igrao više od deceniju, osvojivši tri uzastopna trofeja Kupa šampiona (tada evropskog Kupa), od 1974. do 1976. godine.

Euro legende: Bekenbauer i Dino Zof
Euro legende: Bekenbauer i Dino Zoffoto: Reuters

Ceremonija svečanog otvaranja prethodiće duelu Njemačke i Škotske (21 sat) u grupi A.

A Njemci u predvečerje Eura brinu i za bezbjednost, pa su juče dočekali policajce iz cijele Evrope kako bi ojačali odbranu od potencijalnih prijetnji na EP. Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fejzer obećala je oprez uoči prve utakmice.

“Fokusirani smo prije svega na prijetnje islamističkog terorizma, na huliganima i njihovim prestupima, svakodnevnom kriminalu, nasilnim kriminalcima, a ovaj put i na sajber napadima”, rekla je Frejzer na ceremoniji za oko 350 stranih policajaca,

Njemačka očekuje da će 2,7 miliona ljudi prisustvovati utakmicama na stadionima širom zemlje i oko 12 miliona u fan zonama gledati mečeve na otvorenom, uključujući i dugi dio travnjaka ispred Brandenburške kapije u Berlinu.

Navijačke zone su bile popularne tokom Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine.

Bonus video: