Škotska nije mjerilo, ali početak obećava: Klasa Njemačke je ogromna

Počelo Evropsko prvenstvo u fudbalu: Njemci, domaćini 17. Eura, lako izašli na kraj sa Škotima - u Minhenu je bilo 5:1 golovima Virca, Musijale, Haverca, Filkruga i Džana

22180 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hrabro srce Škota je bilo nedovoljno na premijeri Evropskog prvenstva koja je protekla u totalnoj dominaciji domaćina i jednog od favorita.

Njemačka je deklasirala Škotsku (5:1) i sigurnom pobjedom otvorila grupu A u kojoj i makar po onom što je pokazala večeras teško da može da ima problema na putu ka prvom mjestu u grupi i plasmanu u osminu finala Eura.

Nije se “elf”, naravno, spremao samo da bi bio učesnik nokaut faze, traži se titula, a tim Julijana Nagelsmana liči na nekog ko bi do nje i mogao da dođe.

Prvo poluvrijeme u Minhenu je pokazalo svu moć “manšafta” i sve limite Škotske koja je samo u prvih nekoliko minuta bila u bloku u kojem se i očekivalo da bude.

Koncepcija ekipe Stiva Klarka je “pukla” u 10. minutu kada je Džošua Kimih prošao po desnoj strani i asistirao strijelcu Florijanu Vircu, a da se Škotima loše piše bilo je jasno u 19. kada je mrežu zatresao i Džamal Musijala.

Ilkaj Gindogan je tada majstorijom otvorio prostor, pronašao Kaija Haverca u šesnaestercu, a ovaj lažnjakom prevario protivnika, onda i asistirao Musijali koji nije pogriješio.

Ni prije, a pogotovo poslije drugog gola, Škotska se nije ništa pitala. Njemačka je stvarala šanse i polušanse, kada je trebalo ritam je obarao Toni Kros, a finiš prvog dijela je potpuno “ubio” utakmicu.

Njemačka - Škotska
foto: Sofascore

Gindogan je prvo promašio glavom, lopta mu se vratila, a defanzivac protivnika Rajan Portus nagazio na članak vezistu Barselone. Sudija Klermon Turpan je, uz pomoć VAR-a, jednostavno morao da dosudi penal i fudbaleru Votforda pokaže direktan crveni karton. Haverc je bio siguran sa bijele tačke...

Nije se Nagelsmanova ekipa ni tada zadovoljila, pa je brojčanu prednost na terenu koristila maltene u svakom napadu i stvorila još nekoliko velikih prilika. Musijala je dominirao, a do kraja su se upisali i Niklas Filkrug i Emre Džan, te Antonio Ridiger koji je postigao autogol.

Njemačka naredni meč u grupi igra 19. juna u Štutgartu - rival je Mađarska, koja danas od 15 sati igra sa Švajcarskom.

NJEMAČKA - ŠKOTSKA 5:1 (3:0)

Minhen - Stadion “Minhen fudbal arena”. Sudija: Klemon Turpan (Francuska). Strijelci: Virc u 10, Musijala u 19. i Haverc u 45+1. iz penala i Filkrug u 68, Džan u 90+4. za Njemačku, Ridiger (autogol) u 87. minutu za Škotsku. Žuti kartoni: Andrih, Ta (Njemačka), Ralston (Škotska). Crveni karton: Portus u 44. minutu (Škotska).

Njemačka (4-2-3-1): Nojer - Kimih, Ta, Ridiger, Mitelštat - Kros (80. Džan), Andrih (46. Gros) - Gindogan, Virc (63. Sane), Musijala (73. Miler) - Haverc (63. Filkrug).

Škotska (3-4-3): Gan - Hendri, Portus, Tirni (77. Mekena) - Ralston, Mekgregor (67. Gilmur), Mektominej, Robertson - Megin (67. Meklin), Adams (46. Henli), Kristi (82. Šenkland).

Standings provided by Sofascore

Bonus video: