Debitant motivisan da pokvari planove Turskoj u Dortmundu

Gruzija, koja je prije desetak dana nadigrala Crnu Goru na stadionu pod Goricom, igra prvi meč na Euru

2256 pregleda 0 komentar(a)
Gruzija želi debi iz snova, Foto: Reuters
Gruzija želi debi iz snova, Foto: Reuters

Na posljednjih šest mečeva na evropskim prvenstvima Turske je upisala samo jednu pobjedu. Bilo je to prije osam godina u Francuskoj, kada je selekcija sa Bosfora golovima Jilmaza i Tufana savladala Češku 2:0, da bi prethodni Euro završila sa sva tri poraza i jednim postignutim golom.

U međuvremenu, Turska je propustila Mundijal u Kataru, a kvalifikacije za EP odigrala besprekorno i sa prve pozicije se plasirala u Njemačku, gdje bi, po mišljenju stručnjaka mogla da bude pozitivno iznenađenje. A da li će zaista biti tako pokazaće današnji duel (15 sati) protiv debitanta na velikim takmičenjima - Gruzije.

Turska će u Njemačkoj imati veliku podršku navijača, koji će na “Signal Iduna parku” u Dortmundu svakako biti brojniji od navijača rivala.

- Želimo da učinimo naše navijače ponosnim, da igramo sa strašću i hrabrošću. Imamo ekipu sastavljenu od mladih, talentovanih igrača i onih iskusnijih, koji predstavljaju uzor. Imamo šansu - rekao je selektor Turske Vinćenco Montela.

Montela se suočava sa povrijeđenim igračima u posljednjoj linij, pitanje je koji će sastav izvesti u premijernom meču.

- Nekoliko igrača je povrijeđeno, ali moramo da imamo povjerenje u momke koji budu igrali. Na posljednja dva turnira nismo prošli grupnu fazu, tako da moramo da pobjeđujemo i da od početka osvajamo bodove - poručio je nekadašnji italijanski fudbaler.

EP
foto: Sofascore

A Gruzija je spremna za veliki debi. Riječ je o još jednoj selekciji koja je iskoristila prohodnost kroz Ligu nacija da se plasira na Evropsko prvenstvo.

- Turska je odličan tim. Ima izvanredne igrače, koji igraju u velikim klubovima. Biće nam teško. Ali mogu da poručim samo jedno - biće teško i Turskoj - rekao je selektor Gruzije Vili Sanjol.

Rivali u grupi su još Portugal i Češka.

- Turska je izvanredno radila prethodnih nekoliko godina. Ima nekoliko novih, mladih, talentovanih igrača. Češka je tokom istorije učestvovala na brojnim turnirima, a Portugal je evropska sila. Mi smo na ovaj turnir došli neprimjetno. Ali, ono što je sigurno, to je da nećemo odustati, nego ćemo na svim mečevima dati sve od sebe - poručio je Sanjol.

Vjerovatni sastavi - Turska (4-2-3-1): Gunok - Ajhal, Demiral, Bardakči, Kadioglu - Ozdžan, Čalhanoglu - Guler, Jildiz, Akturkoglu - Jilmaz.

Gruzija (3-5-2): Mamardašvili - Kvirkvelija, Kašija, Dvali - Kakabadze, Kiteišvili, Kočorašvili, Šengelija, Čakvetadze - Kvarachelija, Mikautadze.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: