Ljepota fudbala na kiši Dortmunda - evrogolovi Turske slomili ponosnu Gruziju

Sjajan meč na otvaranju grupe F (3:1)

7184 pregleda 88 reakcija 3 komentar(a)
Maestro Turske Arda Guler, Foto: Reuters
Maestro Turske Arda Guler, Foto: Reuters

Hram fudbala u Dortmundu bio je svjedok mnogih velikih i nezaboravnih utakmica, a tokom kišnog ljetnjeg utorka neplanirao je dobio još jednu predstavu za pamćenje...

Možda okršaj Turske i Gruzije nije zvučao glamurozno, ali donio je sve što fudbal može - ljepotu ove igre u 97 minuta.

Na kraju slavili su Hakan Čalhanoglu i drugovi, iako i Hviča Kvarackelija i njegovi saigrači zaslužuju aplauz za prvi meč u istoriji na evropskim prvenstvima - 3:1.

efef
foto: Sofascore

Utakmica koja je imala ružnu uvertiru nakon sukoba navijača na tribinima "Vestfalena" veoma brzo se pretvorila u najljepšu do sada na šampionatu...

Igrao se 25. minut kada je stadion u Dortmundu "eksplodirao" - Mert Muldur je sa ivice šesnaesterca uhvatio volej, njegov projektil ispod čuvenog žutog zida koji je ovog puta bio obojen u crveno bio je neodbranjiv za Giorgija Mamardašvilija (1:0).

Selekcija Vilija Sanjola koja se do tada uglavnom branila brzo je pokazala koliko zna da bude opasna - poslije lijepe akcije i nekoliko razmijenjenih pasova Giorgi Kočorašvili je pronašao Žorža Mikautadzea (1:1).

I nakon toga nastavila se bitka "spuštenih gardova", ekipa Vinćenca Montele je imala inicijativu, ali su Gruzini bili veoma opasni i konkretni kada bi krenuli u napad.

A, onda je nova "eksplozija" stigla nakon manjeg zatišja - zašto je Arda Guler veoma mlad završio u Realu na najbolji način Evropa je shvatila večeras. Projektil, iskosa sa dvadesetak metera, u dalji ugao Mamardašvijelog gola - golčina za 2:1.

Sa 19 godina i 114 dana Arda je postao najmlađi debitant koji je postigao gol na Euru - rekord je do sada držao Kristijano Ronaldo sa EP 2004.

Pokušavala je nakon toga Gruzija, isprsila se protiv dosta jačeg rivala, a u sudijskoj nadoknadi uspjela i da ga žestoko uzdrma - u tim trenucima debitant je pogađao i stativu, turski igrači su se spašavali i sa gol linije, ali lopta nije zatresla mrežu.

Umjesto toga Kerem Akturkoglu je kaznio odlazak Mamardašvilija u napad Gruzije i na prazan gol stavio tačku na nezaboravnu utakmicu u Dortmundu (3:1).

Gruzija nije razočarala na debiju, Turska je pokazala koliko klase ime - posebno u mladićima koji su budućnost evropskog fudbala, poput Gulera ili Kenana Jildiza.

Bonus video: