Balkanci u klinču - Hrvatska i Albanija bez prava na grešku na sjeveru Njemačke

Grupa B: Meč u Hamburgu u kojem je poraz zabranjen igra se od 15 sati

6179 pregleda 0 komentar(a)
Arlind Ajeti i Luka Modrić, Foto: Reuters
Arlind Ajeti i Luka Modrić, Foto: Reuters

Crnogorski susjedi u meču za život na dokovima Hamburga - Hrvatska i Albanija sudariće se na sjeveru Njemačke u utakmici Evropskog prvenstva u kojoj ni jedni, ni drugi nemaju pravo na grešku.

Duel koji na “Folkspark” stadionu počinje u 15 sati za obje selekcije stiže nakon poraza u prvoj rundi od Španije, odnosno i Italije, pa je jasno da bi tri boda u današnjem meču značila i veliki korak ka osmini finala.

Uz sve to čini se da je pritisak veći na selekciji koja je tokom posljednja dva Mundijala igrala finale i polufinale.

fvrv
foto: Sofascore

Gvardiol štoper, Perišić lijevi bek

Pokušao je selektor Hrvatske Zlatko Dalić protiv Španije sa najboljim defanzivcem Joškom Gvardiolom na poziciji lijevog beka na kojoj igra i u Mančester sitiju, ali su ga majstori “furije” očigledno naučili da “vatreni”, ipak, nemaju previše klase među štoperima, pa će biti promjena u sastavu.

Kako javljaju hrvatski novinari iz Njemčke, Dalić je odlučio da Gvardiol ide na mjesto štopera zajedno sa Josipom Šutalom, dok će mjesto lijevog beka pokriti uglavnom ofanzivni Ivan Perišić.

Biće promjena i u napadu - umjesto Anta Budimira igraće Bruno Petković, a uz njega i Lovro Majer i Andrej Kramarić.

- Dobro znamo koliko je Albanija organizovana u odbrani i moraćemo da nađemo prostor iz kojeg bismo bili opasni - defanzivno orijentisani protivnici znaju da budu najopasniji - istakao je Kramarić i naglasio da su svi u selekciji maksimalno motivisani da isprave sve loše iz meča sa Španijom.

Dalić i Hrvatska će do kraja šampionata morati bez Nikole Vlašića koji je zbog povrede napustio trening kamp reprezentacije.

Hodža: Znamo ko nam je rival, ali...

Albanija je šokirala Italiju najbržim golom u istoriji evropskih prvenstava, ali do kraja utakmice nije mnogo pokazala - kako bi nastavila bajku i odužila se fenomenalnim navijačima sada će morati da pokaže mnogo više od samo čvrste odbrane.

“Znamo ko nam je rival - jedna od najboljih selekcija Evrope, sa pojedincima koji rješavaju utakmice, ali ako želimo da ostanemo na ovom turniru moraćemo da pobijedimo - za naš narod i našu zastavu”, poručio je Arber Hodža, momak koji igra u Hrvatskoj za Dinamo.

Albanija drugi put u istoriji igra na Evropskom prvenstvu, a juri i drugi trijumf - jedinu pobjedu do sada ova selekcija upisala je 2016. protiv Rumunije, ali joj tada tri boda nisu bila dovoljna da prođe grupu.

S druge strane, koliko blista na svjetskim prvenstvima Hrvatska nikako da pronađe pravu formu za šampionat kontinenta, pa je posljednja dva završila u osmini finala.

Ipak, sada će morati da izbori i za osminu, posebno nakon ubjedljivog poraza (3:0) od Španije koji bi na kraju mogao “vatrenima” da zakomplikuje mnogo stvari.

Bonus video: