Albanija otkrila sve mane hrvatske odbrane, „vatreni” sada moraju da pobijede Italiju

Remi u Hamburgu u jednom od najboljih mečeva na Euru

22129 pregleda 79 reakcija 16 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rezultatski debakl u duelu sa Španijom nije bio slučajan, da nešto definitivno ne štima u hrvatskom timu vidjelo se u 2. kolu grupe B u kojem je tim Zlatka Dalića bio apsolutni favorit.

Nije opravdao tu ulogu - „vatreni” su remizirali sa Albanijom (2:2), pa ako žele da uopšte razmišljaju o osmini finala moraju da savladaju Italiju u posljednjoj rundi.

"U prvom poluvremenu nije išlo, bili smo prespori. Drugo je bilo drugačije i pokazatelj je kako treba da igramo, a na kraju smo se bespotrebno povukli. Šta sada? I dalje je sve u našim rukama, moramo da dobijemo Italiju", rekao je Dalić.

Albanija je odigrala impresivnih prvih 45 minuta, a onda i posljednjih desetak kada je izgledalo da je potpuno stala.

Tada je pokazala da karakter može da nadomjesti i nedostatak klase u odnosu na protivnika - tako je i došla do zasluženog remija u Hamburgu, i to golom Đašule u 95. minutu.

Silvinjova ekipa je vodila 1:0 na poluvremenu, a uz malo sreće je moglo da bude i 2:0 ili 3:0. I bilo bi da na golu "vatrenih" nije stajao Dominik Livaković.

Možda je golman Fenerbahčea i jedan od krivaca za pogodak Ljaćija u 11. minutu, ali je nakon toga sjajno branio šuteve Aslanija i Manaja. I učinio da Hrvati ostanu na samo minus jedan...

Očekivala se reakcija velike selekcije i tako je i bilo - nastavak je ponudio drugačije Hrvate, agresivnije i konkretnije, ali je sve do 74. minuta Albanija bila u vođstvu.

Hrvatska - Albanija
foto: Sofascore

Onda je izjednačio Kramarić na pas rezerviste Budimira, a dva i po minuta kasnije je Đašula zatresao sopstvenu mrežu poslije još jedne akcije kojoj je smisao dao Budimir.

Mogla je Hrvatska potom da slomi rivala, nije iskoristila prostor koji joj se nudio, pa je od 85. minuta Albanija opet dobila snagu kojom je iz napada u napad stvarala probleme posljednjoj liniji rivala.

Livaković se istakao kod šuta Hodže, Gvardiol nekako izblokirao udarac Dakua, ali treća šansa u samo nekoliko minuta je donijela veliko slavlje albanskim navijačima.

Loše je u tim momentima reagovala defanziva Hrvatske, Šutalo je promašio loptu, Gvardiol bio slabo postavljen i te poklone Đašula nije propustio.

"Željeli smo da damo treži gol, jer je svaki pogodak bitan. Na kraju nije ispalo kako smo htjeli, ali je možda rezultat pravedan. Protiv Italije moramo da budemo na pravom nivou svih 90 minuta", rekao je Budimir.

Sada u osminu finala vjeruje i Albanija, totalni autsajder grupe B, koju u posljednjem kolu čeka meč sa Španijom.

"Bili smo odlični u prvom poluvremenu, a onda smo patili u tih 15 minuta nastavka. Šta god da se desi do kraja turnira sjećaću se ove utakmice do kraja života. A vjerujem i cijela Albanija", kazao je Silvinjo.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: