„Teškaši” u pohodu na prvo mjesto

Španija protiv Italije, večeras od 21 sat u Gelzenkirhenu - pobjednik ide u osminu finala

4173 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Italije, Foto: Reuters
Fudbaleri Italije, Foto: Reuters

Remi Hrvatske i Albanije u Hamburgu nije umanjio značaj derbija koji se igra večeras (21 sat) u Gelzenkirhenu, ali je velikanima dao opciju više u borbi za plasman u osminu finala Eura.

Španija i Italija nakon prvih 90 minuta u grupi B imaju po tri boda - ko slavi u međusobnom duelu osiguraće prolaz s prve pozicije, poraženi bi ušao u nervozu pred posljednju rundu, dok eventualni remi jedne i druge može bitno da pogura ka plasmanu među 16 najboljih.

Kalkulacija je mnogo, ali Španci poslije velike pobjede nad Hrvatima na otvaranju (3:0) ne planiraju da spuste tempo...

- Dao nam je krila taj trijumf, iako znamo da nismo odigrali savršenu utakmicu. Protiv Italije će biti teže nego protiv Hrvatske - rekao je selektor “crvene furije” Luis de la Fuente.

Španija sa De la Fuenteom na klupi ima samo poraz u 11 utakmica i u seriji je od sedam pobjeda.

- Zadovoljan sam praktično svakom utakmicom koju smo odigrali od kada sam selektor. Ali, ovo je Evropsko prvenstvo, rivali su najteži mogući i nećemo da se bavimo statistikom. Mislimo o manama rivala i našim vrlinama - kako da to iskoristimo - istakao je dugogodišnji selektor U21 reprezentacije.

Španija - Italija grafik
foto: Graphic News

Alvaro Morata, Dani Karvahal i Fabijan Ruis su pogađali protiv Hrvatske, a impresionirao je Lamin Jamal, najmlađi fudbaler u istoriji šampionata Evrope.

- Lamin je naše blago. On je budućnost, ali i sadašnjost svjetskog fudbala - dodao je De la Fuente.

Španija i Italija su giganti, a selektor “azura” Lućano Spaleti nije štedio komplimente na račun protivnika.

- Može mnogo da se nauči od Španaca u fudbalu. Imaju jasan sistem jer su mu ostali dosljedni i kada nije bilo lako da to učine. Ista ideja zahtijeva strpljenje... MI želimo da pokažemo da ni naša škola nije zanemarljiva, tako da je jasno da će se sada sudariti dva sasvim suprotna stila - rekao je Spaleti.

Navijači Španije
Navijači Španijefoto: Reuters

Bivši trener Napolija želi Italiju koja je spremna da pati.

- Imamo jasan taktički identitet i nećemo ga mijenjati. U mojoj Italiji svi napadaju i svi se brane, a protiv tima kakav je Španija ne smije da bude izuzetka - jasan je Spaleti.

Španija je dva puta zaredom savladala Italiju, i to u Ligi nacija, ali su Italijani bili bolji na prethodnom Euru na putu ka tituli - u polufinalu kada je bila bolja na penale.

Vjerovatni sastavi - Španija (4-3-3): Simon - Karvahal, Le Normand, Naćo, Kukurelja - Pedri, Rodri, Ruis - Jamal, Morata, Vilijams;

Italija (4-2-3-1): Donaruma - Di Lorenco, Bastoni, Kalafjori, Dimarko - Žoržinjo, Barela - Fratezi, Pelegrini, Kjeza - Skamaka.

Bonus video: