Englezi nisu ubijedili nikog da su favoriti turnira, Albion drhtao pred hrabrim Dancima

Bez pobjednika u derbiju grupe D, Engleska "krala" vrijeme - Morten Hjulmand u prvom poluvremenu odgovorio na gol Harija Kejna (1:1)

9829 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Danska i Engleska igrale su 1:1 u derbiju grupe C, okršaju ekipa koje su žrijebane iz prva dva šešira.

Nema nezadovoljnih, a na opšte iznenađenje, pa i zaprepašćenje neutralnih navijača, čak i navijača Engleza, nije nezadovoljan ni Albion.

Fudbaleri Gareta Sautgejta "krali" su vrijeme u finišu duela u Frankfurtu, zadržavali loptu, čekali da isteknu minuti. Zadovoljili su se remijem, dok su Danci gledali kako da što prije dođu do lopte u jurni na engleski gol.

- Na vrhu smo grupe, hajde iz ovog meča da uzmemo pozitivne stvari. Ne mogu da kažem da je ovo bio fantastičan nastup, znamo da možemo i bolje. Imamo još jednu utakmicu - kazao je Kajl Voker, bek Engleza.

Njegov tim ima četiri boda, na vrhu je grupe, ako pobijedi Sloveniju u posljednjem kolu osvojiće prvo mjesto. Danska ima dva boda nakon drugog remija, možda bi je i treći (protiv Srbije) odveo u osminu finala, a pobjeda je garancija.

Danska - Engleska
foto: Sofascore

Nije, međutim, rezultat toliki problem za Albion, koliko igra, stav, pristup, koji je neodoljivo podsjetio na uvodni meč sa Srbijom nakon rano postignutog gola.

Nikog Sautgejtov tim nije ubijedio da je prvi favorit za osvajanje Evropskog prvenstva, kako su to pricijenile kompjuteri, statističke kompanije i bukmejkeri uoči starta turnira.

- Čujemo, čitamo, ai i bez toga znamo da su ljudi razočarani našim nastupima. Trenutno ne vršimo pritisak na protivnika onim intenzitetom koji nam je potreban, a to znači da moramo da sjednemo, dublje analiziramo ova dva meča i vidimo gdje i kako da se poboljšamo - kazao je Sautgejt.

Za razliku od prvog meča sa Srbijom, koji je, pomalo neočekivano, zadovoljio čak i kritički nastrojene medije i analitičare, mnogi su u Engleskoj nakon izdanja sa Dancima skinuli maske.

- Biću najblaži što mogu: Ova Engleska mora puno bolje - kazao je legendarni napadač Albiona Alan Širer.

Engleska je povela u u 18. minutu, kada je Voker probio po desnoj strani, a poentirao Hari Kejn.

Vodeći gol kao da je bila komanda engleskim fudbalerima da se povuku i počnu da zadržavaju vrijeme, sa velikim brojem dodavanja koja su išla prema nazad. Danci su odmah izvršili pritisak, a izjednačili u 34. minutu - Morten Hjulmand je fantastično pogodio od stative sa skoro 30 metara.

- Možda još nisam ni svjestan svega - dati gol Engleskoj, na velikom takmičenju, za mene je kao ostvarenje sna. Hvala navijačima, bili su sjajni, dominantni na tribina - kazao je Hjulmand, vezista Sportinga iz Lisabona.

Danska je bila opasnija do kraja prvog poluvremena, Englezi su malo živnuli tek početkom nastavka (stativa Fodena), a onda opet - "puvukli ručnu". Danci su do kraja vjerovali u pobjedu.

Pjer-Emil Hejbjerg, vezista Totenhema, umalo je matirao Pikforda u finišu, a pripala mu je nagrada za igrača utakmice.

- Mijenjao bih je (nagradu) za pobjedu. Igrali smo dobro, igrali smo pametno. Moramo da nastavimo ovako. Sljedeći put ćemo pobijediti - istakao je Hejbjerg.

Sve četiri ekipe iz D grupe mogu u osminu finala. Englezi su praktično već prošli, ne i matematički, uradiće to sa barem bodom protiv Slovenije, a Srbija na začelju je jedina koja mora da pobijedi za prolaz.

Kako dobiti ovakvu Dansku?

Bonus video: