Čas fudbala aktuelnom šampionu: Španija poslala jasnu poruku Evropi - prvi je favorit za titulu

„Crvena furija” nakon dva kola osigurala plasman u osminu finala Eura

19633 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Engleska je pred početak Evropskog prvenstva bila prvi favorit za titulu, od večeras je bez sumnje tu ulogu preuzela Španija.

Tim Luisa de la Fuentea je ostavio još bolji utisak protiv Italije nego što je to bio slučaj na premijeri sa Hrvatskom - večeras je bilo 1:0, tada čak 3:0, ali rezultat nije nešto što oslikava razliku između Španaca i aktuelnog prvaka Evrope u klasiku koji je odigran u Gelzenkirhenu.

Jedan pogodak je, dakle, bio dovoljan, i morao je da bude autogol - Španija se ispromašivala, golman Donaruma branio sve što je mogao, ali nije imao šansi kada mu je loptu iza leđa smjestio saigrač Kalafjori.

Prilike pred golom Italijana su se smjenjivale kao na traci - dvije kolosalne je imao Pedri, promašivali su i Vilijams, Morata, Ruis...

Sve do 55. minuta je tim Lućana Spaletija vjerovao jer mu je pravo na to davao rezultat, ali protivnik je tačno znao šta želi - Italija dugo nije mogla da iznese lotpu sa svoje polovine zbog visokog presinga Španaca, pa je bilo samo pitanje momenta kada će prvak da poklekne.

Španija - Italija
foto: Sofascore

Poslije autogolo Kalafjorija je Vilijams uzdrmao prečku, a dvadesetak minuta prije kraja je i De la Fuente shvatio da je vrijeme da njegova ekipa smanji ritam - kada su izašli Jamal, Morata, Pedri i Vilijams viđena je druga utakmica.

I Italija kao da je tada shvatila da ima šansu da izvuče bod koji ni po čemu nije zaslužila - imala je nekoliko opasnih napada, ali gol Simona nije bio ugrožen.

Italiju čeka novi derbi, sa Hrvatskom, dok Španija u posljednjem kolu igra sa Albanijom i nema nikakav imperativ.

Sve tri preostale selekcije iz grupe mogu da budu drugoplasirane, ali i da prođu kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: