Mbape kao Zoro napada Holandiju

Derbi grupe D: Francuska protiv Holandije u Lajpcigu (21), selektor “trikolora” Dešan iznenadio: možda pomogne i Mbape

5438 pregleda 0 komentar(a)
Mbape, Foto: Lisi Niesner
Mbape, Foto: Lisi Niesner

Kamp francuske reprezentacije u Njamačkoj zahvatio je blagi talas pesimizma i sportske depresije nakon što je Kilijan Mbape slomio nos na prvom meču Eura 2024 protiv Austrije.

Koliko će odsustvovati? Da li će uopšte biti spreman da pomogne reprezentaciji do kraja? Moraćemo da stignemo do polufinala ili finala da bismo ga ponovo imali, neka su od pitanja i poruka koja su kružila među francuskim navijačima...

A onda je novi napadač Real Madrida juče na treningu istrčao sa maskom u bojama “trikolora”, naglo podigavši optimizam. Kakvo iznenađenje, selektor Didije Dešan je najavio: možda pomogne i protiv Holandije!

Derbi grupe D, sudar timova koji su pobijedili u prvom kolu, vjerovatno i okršaj za prvo mjesto, igra se večeras u Lajpcigu u 21 sat.

I više nije dilema igra li se sa ili bez Mpaba. Pitanje je - sa Mbapeom na terenu od početka, ili na klupi za rezerve?

- Sve ide u dobrom smjeru nakon velikog šoka koji je imao, sa posljedicama, naravno - rekao je Dešan novinarima.

- Juče je, kao što ste mogli da vidite, mogao da izađe na teren i obavi neke aktivnosti. Tako je i danas. Njegov oporavak evoluira u pravom smjeru i trebalo bi da bude dostupan protiv Holandije.

EURO
foto: Sofascore

Mbapeova maska, u bojama francuske zastave, hit je na društvenim mrežama, ali ne samo zbog boja.

- Maska je specijalna, ali morate da znate detalje o njoj - rekao je Dešan.

- Mislim da ionako imate dovoljno izvora da otkrijete odakle je stigla, i ko je napravio masku.

Stanje Kilijana Mbapea praktično je jedina tema kod Francuza pred derbi grupe.

- Kilijan je dobro. Otok mu je splasnuo. Vjerovatno će u posljednji čas biti odlučeno da li će igrati, u zavisnosti od toga kako se bude osjećao - kazao je njegov partner u napadu, Antoan Grizman.

I ako Mbape ne bude u stanju da igra, as Atletiko Madrida je uvjeren da će se francuska ekipa nositi s njegovim odsustvom.

- Mislim da bi cijeli tim morao da se prilagodi. Zaista ne znam da li će on igrati. Imati jednog od najboljih igrača na svijetu na terenu ili ne definitivno mijenja stvari. Ali, uvijek se morate prilagođavati svakom meču. I to je ono što zaista volim da radim.

Za Dešana, Mbapeovo pitanje ne mijenja način na koji pristupa meču.

- Pokušavam da razgovaram sa igračima koji će početi utakmicu, i igračima koji neće početi utakmicu - rekao je francuski selektor.

- Mi smo grupa. Morate upravljati grupom. Tako je bilo i sa prvim mečom, igračima koji će početi i onima koji će biti na klupi. Svi moraju da budu spremni. Mislim da to nije ništa posebno.

Francuska je u prvom kolu pobijedila Austriju 1:0, Holandija je bila bolja od Poljske 2:1.

- Kada pobijedite prvi meč, mnogo je lakše dočekati nastavak prvenstva. Pobjeda donosi mir i međusobno povjerenje, a to nam i treba pred duel sa moćnim rivalom kao što je Francuska. S njima smo se sastali mnogo puta u posljednjih nekoliko godina - kazao je selektor Holandije Ronald Kuman.

Dvije reprezentacije bile su u istoj grupi u kvalifikacijama, Francuska je slavila oba puta - 4:0 u Parizu, 2:1 u Amsterdamu. Za posljednji međusobni duel na velikom takmičenju treba se, međutim, vratiti 16 godina unazad - na Euru 2008. Holanđani su slavili 4:1.

Vjerovatni sastavi, Holandija (4-3-3): Ferbrugen - Damfris, De Fraj, Van Dajk, Ake - Ferman, Shouten, Reinders - Gakpo, Simons, Depaj.

Francuska (4-2-3-1): Manjan - Kunde, Upamekano, Saliba, Ernandes - Rabio, Kante - Tiram, Grizman, Dembele - Žiru.

Bonus video: