Turska u naletu, Portugal „gost” u Dortmundu

Derbi grupe F na Evropskom prvenstvu (18 sati)

5851 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Portugal nije oduševio u pobjedi nad Češkom u prvom kolu i vjerovatno mora mnogo bolje u duelu sa Turskom ako želi da već poslije dva kola osigura plasman u osminu finala Evropskog prvenstva.

Tim Roberta Martinesa čeka protivnik koji takođe ima tri boda (savladao je Gruziju) i koji će, baš kao i na otvaranju, imati ogromnu podšku navijača - opet se igra u Dortmundu, opet se očekuje da makar 80 odsto stadiona bude naklonjeno Hakanu Čalhanogluu, Ardi Guleru, Kenanu Jildizu...

Iskustvo Portugalaca, ipak, garantuje da neće pregorjeti u takvoj atmosferi...

„Moramo da budemo agresivniji nego protiv Češke. U tom meču smo pobijedili jer smo odbili da odustanemo - vjerovali smo do kraja i nagrada je stigla”, rekao je Martines.

Portugal je gubio, izjednačio je autogolom, a u finišu mu je trijumf donio Francisko Konseisao.

„To je bila prva utakmica u mom mandatu da smo preokrenuli i slavili i mnogo je bitno da smo to uspjeli. Uvijek je dobro kada turnir otvorite pobjedom, a mislim i da bismo trijumfovali ubjedljivo da smo mi poveli 1:0”, istakao je Španac, bivši selektor Belgije.

Turska - Portugal grafik
foto: Graphic News

Turska je, s druge strane, ostavila veoma dobar utisak u prvom susretu, mada je po broju šansi lako moglo da bude neriješeno u duelu sa Gruzijom. Završeno je 3:1, dva gola su bila evrogolovi (Merta Muldura za 1:0 i Gulera za 2:1)...

„Nema lakih mečeva na Euru, a ovaj će biti još komplikovaniji nego onaj sa Česima. Moramo da budemo spremni da odgovorimo”, jasan je Martines.

Turska želi da se dokaže protiv favorita.

„Prvi cilj je bio da pobijedimo na otvaranju, ali sada apetiti rastu. Imamo pravo da sanjamo, a san je plasman u nokaut fazu”, poručio je Vinćenco Montela, selektor Turske.

Turska je u devet međusobnih mečeva samo dva puta savladala Portugal, uz sedam poraza.

Vjerovatni sastavi - Turska (4-2-3-1): Gunok - Muldur, Akajdin, Bardakči, Kadioglu - Ajhan, Čalhanoglu - Kokdžu, Guler, Jildiz - Jilmaz.

Portugal (4-3-3): Diogo Košta - Kanselo, Dijaš, Pepe, Nuno Mendeš - Paljinja, Vitinja, Bruno Fernandeš - Žoao Feliks, Ronaldo, Bernardo Silva.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: