Belgijanci pod pritiskom: Meč istine za generaciju koja prolazi

Belgija sa Kevinom de Brujneom i Romeluom Lukakuom mora da pobijedi Rumuniju (grupa E, 21 sati) kako bi ostavila neki trag na vjerovatno posljednjem velikom takmičenju nekih od igrača iz zlatne generacije

6438 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Lee Smith
Foto: Lee Smith

Belgijanci pokušavaju da stvore imidž smirenosti - barem tako pišu njihovi mediji nakon šokantnog poraza od Slovačke na otvaranju Eura.

Trijumf Slovaka protiv “crvenih đavola” jedino je pravo iznenađenje dosadašnjeg toka evropskog šampionata, a koliko su zaista smireni - koliko su, zapravo, i da li su veliki tim, Belgijanci će pokatazi danas protiv Rumunije (Keln, 21 sati).

Svjesni da bi se u slučaju novog neuspjeha vjerovatno suočili sa drugim uzastopnim ispadanjem sa velikog takmičenja, izabranici Domenika Tedeska nemaju prviše izbora - da bi se plasirali u nokaut fazu, moraju da pobijede ovaj “nokaut” meč.

„Ne mogu mnogo toga da kaže timu o tome šta je trebalo da bude bolje”, rekao je Tedesko nakon poraza od Slovaka.

Dva gola Romelua Lukakuka poništena su nakon intervencija iz VAR sobe, još mnoštvo prilika imali su Belgijanci, da bi tek drugi put u Tedeskovom mandatu, na 15 utakmica, završili meč bez postignutog gola (uz 0:0 sa Irskom u prijateljskom meču), a doživjeli su prvi poraz.

Belgija - Rumunija grafik
foto: Graphic News

Iskusni defanzivac Jan Fertongen zna kako da se njegova ekipa vrati na pobjednički put.

„Brinuo bih da nemamo kvalitet. Ovako, siguran sam da ćemo postići gol u subotu”, rekao je 37-godišnji fudbaler Anderlehta.

Belgijanci su na Mundijalu u Kataru eliminisani nakon prve faze, ispali su u grupi u kojoj su bili Maroko, Kanada i Hrvatska, ne žele i na Euru da dožive sličnu sudbinu.

Lukaku - De Brujne - Trosar - Doku: može li jedan od najpotentnijih napada na Evropskom prvenstvu da proradi protiv Rumunije?

Nisu “đavoli” imali sreće na startu, ali su i pokazali veliku ranjivost u defanzivi. A upravo je Rumunija pokazala kako se, na školski način, kažnjavaju propusti protivničke odbrane - Ukrajince su deklasirali 3:0, što je prva pobjeda “karpatskih trikolora” na velikom takmičenju još od Eura u Belgiji i Holandiji 2000. godine.

Ali, selektor Edvard Jordanesku, sin legendarnog Anhela Jordaneskua, očigledno je “našpanovao” tim kada je najviše trebalo - za utakmice Evropskog prvenstva. Slijedi Belgija, igrački najzahtjevniji test.

„Ovo je generacija igrača koji imaju dušu, koji su uložili ogroman napor da bi doveli sebe u situaciju da ostvare onakvu pobjedu na velikom takmičenju”, kazao je Jordanesku mlađi.

Posebno motivisan za meč sa Belgijancima biće Nilkolae Stančiu, strijelac fenomenalnog prvog gola protiv Ukrajine. Stančiu je 2016. stigao u Anderhet za 10 miliona eura i bio je to tada najskuplji transfer i greška koja je nazvana “promašaj od 10 miliona”. Otišao je nakon samo godinu i po.

Vjerovatni sastavi - Belgija (4-2-3-1): Kastels - Kastanj, Debast, Faes, Tit - Tilemans, Onana - Doku, De Brujne, Trosar - Lukaku.

Rumunija (4-3-3): Nita - Ratiju, Dragušin, Burca, Banč - R. Marin, M. Marin, Stančiu - Man, Draguš, Mihaila.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: