Prva nula od Vemblija 2021: "Trikolori" se ispromašivali, Damfris "ukrao" pobjedu Holandiji

Prvi put nakon 49 mečeva na evropskih prvenstvima jedan duel završen bez golova - "trikolori" i "lale" podijelili bodove koji znače praktično plasman u nokaut fazu

15205 pregleda 0 komentar(a)
Trenutak kada je zbog ometanja Damfrisa poništen gol Simonsa, Foto: Reuters
Trenutak kada je zbog ometanja Damfrisa poništen gol Simonsa, Foto: Reuters

Veliki rivali Engleska i Škotska odigrali su 18. juna 2021. na "Vembliju" meč bez golova i sve do noćas, kada je u pitanju Euro, mreže nisu mirovale...

Poslije ukupno 49 utakmica 0:0 je stiglo u utakmici u kojoj se to možda i nije mnogo očekivalo - Holandija i Francuska podijelile su bodove u Lajpcigu.

I to u okršaju koji je donio dosta šansi...

dle3d
foto: Sofascore

Posebno je uzbudljivo bilo na startu derbija grupe E - na jednoj strani najprije je zaprijetio Džeremi Frimpong, a na drugoj Antoan Grizman, da bi u 14. minutu "trikolori" promašili šansu utakmice.

Markus Tiram je majstorski petom "izbacio" odbranu Holandije, Adrijen Rabio je bio oči u oči na pet metara sa golmanom Bartom Ferbrugenom, ali umjesto da zatrese mrežu pokušao je da asistira Grizmanu kojem je dao loptu iza leđa.

Samo dva minuta kasnije stigla je i najbolja šansa Holandije - Kodi Gakpo je odlično ušao sa lijeve strane, šutirao desnom nogom, ali je Majk Manjan odlično odbranio.

Nakon toga praktično da nije bilo šansi do 63. minuta, a onda je stiglo nekoliko u nizu trikolora - Orelijen Čuameni je iz dobre pozicije glavom šutirao iznad gola, Ferbrugen je majstorski još jednom zasutavio Grizmana, a pokušao je i Usman Dembele...

I dok su momci Didijea Dešana promašivali, mrežu je zatresla Holandija - činilo se da je Ćavi Simons u svom Lajpcigu donio vođstvo "lalama", ali mu je gol "ukrao" saigrač Denzen Damfris koji je zaboravio na vrijeme da izađe iz ofsajda, a kako je ometao golmana Manjana sudije su uz pomoć VAR-a morale da ponište gol.

Očekivalo se možda nakon toga još više od obje selekcije, ali odjednom je ritam pao, a po bod je i za Holandiju i Francusku značio praktično i plasman u nokaut fazu.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: