Gruzija i Češka za nastavak sna

Gruzini i Česi jure pobjedu u Hamburgu (15 sati)

4748 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Gruzije na utakmici sa Turskom, Foto: Wolfgang Rattay
Fudbaleri Gruzije na utakmici sa Turskom, Foto: Wolfgang Rattay

Gruzija je akter jedne od najboljih utakmica na Euru, ali joj to nije neka utjeha nakon što je na debiju izgubila od Turske 3:1.

Gruzini su iz doma Borusije Dortmund otišli pomiješanih osjećanja - nisu osvojili bodove, ali su svima stavili do znanja da nisu zalutali na Evropsko prvenstvo. A da li je tim Vilija Sanjola spreman da napravi korak dalje i upiše prve bodove vidjeće se danas - protiv Češke u Hamburgu (15 sati).

I Česi su na startu, baš kao i Gruzija, posustali i ispustili remi u duelu sa favoritom Portugalom, pa današnji rivali jednostavno moraju da idu na pobjedu.

- Moramo da sagledamo širu sliku. To što smo na Euru je nagrada za rad kompletnog Saveza i drago mi je da sam dio svega ovoga. Naš cilj bi trebalo da bude plasman u nokaut fazu. Ali, sada je najvažnije da odigramo dobro i da ovaj turnir iskoristimo kao iskustvo za budućnost - rekao je Sanjol.

Sofa
foto: Sofascore

Gruzija je oduševila protiv Turske.

- Sve to je neka vrsta učenja i proces. Igrači moraju da se oprave od tog poraza i da se spreme za Češku.

“Knedličke” su, s druge strane, imale gol prednosti protiv Portugala, ali im je u drugom minutu sudijske nadoknade bod iz džepa uzeo mladi Fransisko Konseisao.

- Gledao sam utakmicu Gruzije i Turske - bila je napadački dobra utakmica, veoma intenzivna. Znamo da veoma dobro moramo da se spremimo - kazao je selektor Češke Ivan Hašek.

Vjerovatni sastavi - Gruzija (5-3-2): Mamardašvili - Lohošvili, Dvali, Kašija, Kverkvelija, Kakabadze - Kočorašvili, Kvekveskiri, Čakvetadze - Kvarachelija, Mikautadze.

Češka (3-5-2): Stanek - Holeš, Hranač, Krejči - Coufal, Barak, Souček, Provod, Doudera - Čitil, Šik.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: