Tvrđava Gruzije do boda za istoriju, Čehe hipnotisao Mamardašvili

Velika bitka u Hamburgu završena bez pobjednika (1:1)

11839 pregleda 0 komentar(a)
Gruzija ima čudo od golmana: Mamardašvili tokom meča sa Češkom, Foto: Reuters
Gruzija ima čudo od golmana: Mamardašvili tokom meča sa Češkom, Foto: Reuters

Kada igra debitant uzbuđenja su izgleda zagarantovana - bilo je tako protiv Turske u prvom kolu, ali i sada u novom fudbalskom ratu sa Češkom.

Gruzija je preživjela "kanonadu" Čeha, Giorgij Mamardašvili je činio čuda na golu, a borbena i kompaktna selekcija Vilija Sanjola stigla je do istorije - do prvog boda na velikim takmičenjima.

Posljednji meč Eura koji se igrao od 15 sati završen je bez pobjednika - 1:1 na suncu Hamburga.

šfrfr
foto: Sofascore

- Srećan sam prije svega zbog našeg prvog boda na evropskim prvenstvima - jasan je čuvar mreže "krstaša".

Da će to biti njegov dan Mamardašvili je pokazao već tokom prva četiri minuta kada je skinuo tri opasna šuta Adama Hložeka i Patrika Šika...

Njegovi saigrači su branili, ali bili i opasni svaki put kada bi se našli ispred gola Jindržiha Staneka...

Iz jedne takve situcaije su i poveli u finišu prvog poluvremena kada je najveći maler dosadašnjeg turnira Robin Hranač igrao rukom u svom kaznenom prostoru, pa je sudija Danijel Zibert pokazao na bijelu tačku.

Štoper Češke nakon što je postigao autogol protiv Portugala, pa na istom meču bio krivac i kod pogotka za pobjedu Fransiska Konseisaoa, ponovo je bio tragičar Češke.

A, kada su heroji u pitanju za Gruziju je to ponovo Žorž Mikautadze - strijelac gola u prvom kolu sada je bio siguran sa penala (1:0).

Već u narednom napadu Mamardašvili je još jednom zaustavio Šika, a potom je nastavio sa čudima i u drugom dijelu sve do 59. minuta kada je konačno kapitulirao...

Ondržej Lingr je nakon kornera pogodio stativu, a odbijenu loptu grudima je u gol ubacio majstor evropskih prvenstava Patrik Šik - bio je to njegov šest gol na posljednja dva Eura (1:1).

I nakon toga ekipa Ivana Hašeka je "bacila" sve na napad, toliko da je u posljednjim trenucima meča mogla i da kapitulira - nakon leteće kontre Gruzije, krilo iz MLS lige Saba Lobjanidze je promašio šansu "jedan na jedan" sa Stanekom.

- Dali smo sve za pobjedu, imali mnogo šansi, ali nismo postigli gol koji smo zaslužili. Na kraju mogli smo da budemo i kažnjeni, tako da ostaje da učinimo sve u posljednjem kolu protiv Turske i stignemo do trijumfa - istakao je Šik.

Ostalo je 1:1, istorija za Gruziju, bod za ostanak u životu za Češku, ali i rezultat koji ne odgovara nikome - "krstaši" u posljednjem kolu igraju sa Portugalom, Šik i drugovi protiv Turske.

Moraće do pobjede ukoliko žele nastavak takmičenja u Njemačkoj.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: