Portugalci i nesebični Ronaldo osigurali prvo mjesto u grupi

Turska - Portugal 0:3 u derbiju grupe E i ubjedljiva pobjeda tima Roberta Martinesa u Dortmundu

7415 pregleda 0 komentar(a)
Navijači su četiri puta prekidali meč kako bi se slikali sa Ronaldom, Foto: Reuters
Navijači su četiri puta prekidali meč kako bi se slikali sa Ronaldom, Foto: Reuters

Njemačka, pa Španija - je li Portugal treći tim koji je oduševio u grupnoj fazi Eura 2024?

"Selesao" je u meču drugog kola grupe F bio nemilosrdan protiv Turske (3:0) u Dortmundu, postao je tek treći tim koji je dobio oba meča u grupi u prva dva kola i kvalifikovao se za nokaut fazu, a drugi koji je osigrao prvo mjesto, uz Španiju.

Bruno Fernandeš i Bernardo Silva postigli su golove za Portugal, dok je Samet Akajdin dao autogol.

Portugal
foto: Sofascore

Portugal je napadački krenuo u utakmicu, zagosprodrio terenom, iako su turski navijači gospodarili tribinama na "Vestfalenu".

Vinćenco Montela, selektor Turske, izveo je iskusan i - prilično defanzivan sastav, bez krilnih igrača Arde Gulera i Kenan Jildiz, koji su se istakli u prvoj utakmici protiv Gruzije.

Turcima, međutim, ništa nije pomoglo u prvom dijelu. Bernardo Silva je pogodio u 22. minutu, iako njegov tim nije imao neku izrazitu šansu prije toga.

Nuno Mendeš je ubacio s desne strane, Orkun Kokču je petom preusmjerio loptu, ali samo do krilnog veziste Mančester sitija, koji iz prve snažno pogodio mrežu Turske - 0:1.

"Veoma sam zadovoljan sa tri boda i činjenicom što smo treća ekipa koja se kvalifikovala. Korak smo bliži našem cilju, da osvojimo takmičenje, ali ovo je prvi korak", kazao je Bernardo Silva, koji je proglašen za igrača utakmice.

Samo sedam minuta kasnije, u 29. - najveća greška i najkomičnija scena na Evropskom prvenstvu. Turska odbrana imala je sigurnu loptu, portugalski igrači su već bili odustali od napada kada je štoper Akajdin poželio da vratiti loptu svom golmanu Altaju Bajindiru, ali je napravio veliku grešku - nije podigao glavu i nije vidio da je čuvar mreže promijenio poziciju, poslao je loptu kraj njega - pravo u gol. Zeki Čelik je htio da spriječi najgore, ali je lopta prešla crtu.

Sve je bilo gotovo, Portugalci su nastavili da dominiraju u nastavku, Turska nije ostavila utisak tima koji bi mogao da se vrati.

"Nebitno je je li mi gol prvi na meču ili ne, bitno je samo da smo se kvalifikovali i da smo spremni za sljedeću fazu. Bili smo jako dobri. Oni su pritiskali visoko, ali mi smo kontrolisali stvari, ograničili njihovu prijetnju i našli prostor iza njih", dodao je Bernardo Silva.

"Osjećamo da je tim na dobrom putu".

Meč u Dortmundu definitivno je riješen u 56. minutu. Kristijano Ronaldo, koji igra svoj šesti Euro, i koji traži gol na šestom različitom kontinentalnom šampionatu, izašao je sam na turski gol, mogao je i da šutira, ali je nesebično asistirao Brunu Fernandešu, kome je ostao lakši dio posla.

Utakmica je čak četiri puta bila nakratko prekidana, jer su navijači ulijetali na teren kako bi se fotografisali s Ronaldom. Srećom, nije bilo većih incidenata.

"Znamo da ima puno Turaka u Njemačkoj i znali smo da ćemo biti brojčano nadjačani, ali naši navijači su bili sjajni - ni u jednom trenutku utakmice nismo se osjećali brojčano nadjačanima. Naravno, pomogli su rani golovi", dodao je Silva.

Portugal je prvi u grupi sa šest bodova i u posljednjem kolu igra takmičarski nebitan duel sa Gruzijom. Turska će igrati protiv Češke i tražiće barem bod za plasman u osminu finala.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: