Jamal ne bi smio da igra za Španiju kasno uveče: "Njemci se tu ne drže zakona kao pijan plota"

Lamin Jamal je zaposlen kao profesionalni sportista. Dakle, kada na travu izađe u večernjem terminu od 21 čas, kao što je bio slučaj u meču protiv Italije, Jamal "radi"

11705 pregleda 0 komentar(a)
Jamal na meču protiv Italije, Foto: Reuters
Jamal na meču protiv Italije, Foto: Reuters

Po njemačkim zakonima, Lamin Jamal sa 16 godina ne bi smio da igra za Španiju kasno uveče jer se to računa u posao. Ali, zbog toga još niko nikada nije kažnjen.

Lamin Jamal je 16-godišnje čudo od djeteta koje pleše po travi u dresu Barselone i reprezentacije Španije.

I potencijalni "problem" kad se fudbal sudari sa njemačkim zakonima.

Naime, u Njemačkoj maloljetnici smiju da rade lake poslove već od trinaeste godine. Od petnaeste smiju da rade i osam sati na dan.

Ali, tek sa navršenih osamnaest godina smiju da rade poslije 20 časova uveče. To, naravno, važi i za strance na privremenom radu u Nemačkoj.

Kad je kraj "smjene"?

Lamin Jamal je zaposlen kao profesionalni sportista. Dakle, kada na travu izađe u večernjem terminu od 21 čas, kao što je bio slučaj u meču protiv Italije, Jamal "radi".

I na to su Njemci mislili pa su za maloljetne sportiste napravili izuzetak i dozvolili im rad do 23 časa.

Ni tu nije kraj pikanterijama. Dio posla jednog igrača ne završava se kad sudija svira kraj. U njegovu "smjenu" spadaju i istezanje ili tuširanje poslije utakmice, te davanje intervjua.

To je za javni servis ZDF pojasnio profesor prava Štefan Gref sa Univerziteta u Konstancu.

Ni Njemci nisu toliko kruti

Kako kaže Gref, španskom fudbalskom savezu ne prijete nikakve sportske posljedice jer krši zakon zapošljavanjem maloljetnika u kasne sate.

U teoriji bi španski savez pak mogao da bude oglobljen sa najviše 30.000 eura. Ali, Gref kaže da se tu Njemci ne drže zakona kao pijan plota – do sada nikad niko nije kažnjen zbog slične stvari.

Doduše, neki njemački navijači već su smislili šaljivdžijski scenario.

Ako se Njemačka i Španija sastanu u nokaut-rundi, pa utakmica ode u produžetke i penale, nadležni samo treba da sklone Jamala sa terena prije nego što dođe red na njega da šutira i Njemačka će proći dalje.

Bonus video: