Fudbalska ljubav za napadače, strepnja za golmane

Na EURO 2024, najveći je procenat golova postignutih van kaznenog prostora, nakon 2. kola uveliko je premašen ukupni učinak Mundijala u Kataru

2726 pregleda 1 komentar(a)
Fussballliebe pogađa gdje ste i šutirali, ali brzo, prebrzo..., Foto: Uefa
Fussballliebe pogađa gdje ste i šutirali, ali brzo, prebrzo..., Foto: Uefa

U svim utakmicama Mundijala u Kataru viđeno je 12 golova postignutih udarcima van kaznenog prostora. Na EURO 2024, u Njemačkoj već nakon 2. kola grupnih utakmica "palo" 15 pogodaka, ako se računa i autogol turskog reprezentativca.

Taj podatak natjerao je fudbalske analitičare i statističare da upoređuju i nisu našli veliku razliku u procentu šuteva van kaznenog prostora u odnosu na prethodne velike turnire.

Opšti je zaključak da rješenje leži u "fudbalskoj ljubavi" - tako se zove lopta koju je adidas napravio za EURO 2024 - Fussballliebe.

A Fussballliebe jeste to za napadače, dok je za golmane neuzvraćena ljubav.

“Kada šutirate, lopta zadržava jačinu udarca i brzo leti,” rekao je engleski napadač Hari Kejn i dodao: "Po meni je lopta bolja za napadača nego za golmana i ne mogu se buniti".

A tako misli i Kasper Šmajhel, iskusni danski čuvar mreže.

"Lopta je prebrza i ako uspijete da predvidite putanju i izračunate kada d aeragujete. jako je teško da ćete je stići. Nisu pravljene za nas golmane, definitivno, mada su idealne za ispucavanje ka polju , što je pravo zadovojstvo. Ali nisu napravljene da ih je lako presresti u putanji šuta. Nisu napravljene za odbranu".

Analitičari su napravili presjek, mape putanje i došli do zaključka da je udarce u blizini stativa skoro nemoguće odbraniti..

Lopte su, međutim, sasvim odlične putanje i neće nepredviđeno skrenuti. Pogađa gdje je ušpućena pri šutu, bez odstupanja ili lelujavog leta. Ali brža je od svih prethodnih.

Bonus video: