Filkrug "oteo" Švajcarskoj 1. mjesto: Njemci sa liderske pozicije otišli u osminu finala

Njemačka nakon remija sa Švajcarskom (1:1) osvojila prvo mjesto u grupi A

7086 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Njemačke proslavljaju gol, Foto: Reuters
Fudbaleri Njemačke proslavljaju gol, Foto: Reuters

Duel za prvo mjesto u grupi A je pripao Njemačkoj - domaćin Eura je večeras u Frankfurtu remizirao sa Švajcarskom (1:1), osvojio bod, koji mu je bio potreban i sa liderske pozicije se plasirao u osminu finala.

Njemačka će u osmini finala igrati sa drugoplasiranom ekipom iz grupe C, dok će Švajcarci igrati sa drugoplasiranim timom iz grupe B.

Heroj "elfa" je Niklas Filkrug, koji je u 92. minutu zatresao mrežu "sajdžija" i Njemcima donio bod, koji im garantuje prvo mjesto u grupi. Prethodno je Švajcarska vodila od 28. minuta kada je stijelac bio Endoje.

Krenula je Njemačka ofanzivno, zaprijetila prvo preko Gundogana, potom i Haverca, a onda je i postigla gol, ali je taj pogodak Andriha u 18. minutu poništen, jer je prethodno Musijala napravio faul u napadu.

euro
foto: Sofascore

I onda u 28. minutu Švajcarska stiže do vođstva - kombinovale su "sajdžije" ispred kaznenog prostora Njemačke, potom je Frojler sa lijeve strane ubacio loptu, a Endoje odlično reagovao i savladao Nojera. Tri minuta kasnije napadač Bolonje je imao još jednu dobru šansu, ali je lopta, nakon njegovog šuta, otišla pored gola.

Imala je Njemačka veći posjed lopte, već na startu drugog poluvremena zaprijetila preko Musijale i Gundogana, ali nije mogla do pogotka.

Napadala je Njemačka u drugom dijelu, Kros je imao priliku iz slobodnog udarca, potom i Sane, da bi Haverc u finišu pogodio prečku. Na drugoj strani je Džaka šutirao sa distance, a Nojer sjajno reagovao i odbranio.

I onda u sudijskoj nadoknadi gol, koji je izazvao veliku radost u Frankfurtu - Raum je sa lijeve strane centrirao, a Filkrug skočio i glavom zatresao mrežu.

Utakmicu je obilježio i Nojer koji je postao golman sa najviše nastupa na evropskim prvenstvima (18).

Njemačka je takmičenje u grupi završila sa sedam, a Švajcarska sa pet bodova.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: