Biti ili ne biti u Lajpcigu: Koji velikan ide kući?

Evropski prvak Italija i bronzani sa Mundijala Hrvatska igraju odlučujući meč za plasman u osminu finala. Neko vjerovatno otpada - “azurima” odgovara i bod, “vatreni” moraju da pobijede

9040 pregleda 3 komentar(a)
Luka Modrić na utakmici protiv Albanije, Foto: Reuters
Luka Modrić na utakmici protiv Albanije, Foto: Reuters

Uz rane koje treba previjati i izgubljene bodove koje treba nadoknaditi, Italija i Hrvatska se sudaraju u Lajpcigu, znajući da je njihov opstanak na Euru stavljen na kocku uoči odlučujuće utakmice grupe B (21 h).

Tako agencija “Rojters” počinje najavu večerašnjeg - biti ili ne biti - duela u nekadašnjem centru istočne Njemačke, okršaj aktuelnog evropskog šampiona i trećeplasiranog sa posljednjeg Mundijala.

Poraz Italije od Španije u 2. kolu, te remi Hrvatske sa Albanijom, doveo je oba tima u situaciju da uznemireno gledaju na tabelu uoči posljednjeg kola takmičenja po grupama.

U povoljnijoj poziciji su “azuri”, koji će proći u osminu finala, i to kao drugoplasirani, ako osvoje barem bod protiv Hrvatske. Eventualni poraz, uz trijumf Albanije nad Španijom, za tim Lućana Splaletija značio bi totalnu katastrofu - ispadanje u grupnoj fazi.

I dok Italijani, međutim, mogu da se oslone na Špance i u nekoj varijanti čak i sa porazom prođu dalje, Hrvatska nema izbora - tim Zlatka Dalića mora da se osloni samo na sebe. Trijumf je jedina opcija za “vatrene”, koji bi u slučaju da osvoje tri boda bili drugi na tabeli, pod uslovom da Albanija ne pobijedi Španiju.

Remi bi, gotovo sigurno, značio ispadanje za Hrvate (ostala bi puka teorija da sa dva boda kao trećeplasirani prođu dalje), dok u slučaju poraza ne bi bilo apsolutno nikakve nade.

EURO 2024
foto: Graphic News

To je situacija u kojoj 9. i 10. reprezentacija na listi Fife dočekuju večerašnji okršaj na “Red bul areni”. Skoro kao nokaut utakmica, posebno za Hrvate, koji jesu navikli da igraju (i pobjeđuju) takve utakmice na velikim takmičenjima, doduše s jednom bitnom razlikom - u ovom slučaju nema produžetaka i penala, već moraju sve da završe za 90 minuta.

Italijanima igra i bod...

- Većina Italijana su dobri taktičari, neko više, neto manje. Ali, ne znam kako se postaviti da igraš na bod, teško je to. Očekujem od njih da će tražiti pobjedu, vjerovatno će i oni nešto mijenjati u odnosu na utakmicu sa Španijom, ali šta će raditi - ne znam. Mi se moramo fokusirati na sebe - kazao je napadač Hrvatske Mario Pašalić.

Dalić je u prva dva meča “lutao” sa postavom, vjerovatno će i treća utakmica donijeti sasvim treću varijantu što se tiče početne jedanaestorice. Nemaju Hrvati toliko problema sa povredama, koliko sa formom, posebno iskusnijih igrača, legendi, koji su daleko od prave forme, a odavno ih gaze i godine.

Marcelo Brozović tako će vjerovatno početiv na klupi, a klima se i ikoni hrvatskog fudbala, Luki Modriću, koji u 39. godini više može da igra u ovom ritmu - utakmice po cijelih 90 minuta.

Nedovoljni spremni Ivan Perišić, još jedan “senator”, koji je počeo meč sa Albanijom, takođe se seli na klupu.

- Gledao sam mečeve Hrvatske, Modrić i Kovačić djeluju toliko očajno da to može da bude šansa za Italiju. Ipak, u pitanju su iskusni igrači i nikad ne znate kada mogu da prorade - kazao je za “Gazetu delo sport” legendarni italijanski defanzivac Marko Materaci.

Nekadašnji kapiten Hrvatske Dario Srna vjeruje u svoje nekadašnje saigrače, pa i one najiskusnije.

- Ako Modrić ne bude igrao, cijela Italija će biti srećna, jer je on kapiten i vođa. S obzirom na to da ima 39 godina, normalno je da je u padu poput Brozovića i Perišića - kazao je Srna.

Dalić će tako osvježiti prvi postavu sa Pašalićem i Sučićem, koji su protiv Albanije unijeli preokret u nastavku, a njih dvojica bi uz Kramarića trebalo da čine ofanzivnu trojku iza najisturenijeg, Budimira.

Hrvati se uzdaju, ili tješe, bilansom protiv Italije - nikada u istoriji nisu izgubili od “azura”, na osam utakmica ostvarili su tri pobjede (uz pet remija), počevši od legendarnog kvalifikacionog susreta za EP u Engleskoj 1996, kada je Davor Šuker dvije godine ranije srušio rivala u Palermu.

euro
foto: Reuters

S obzirom na to kako je Hrvatska odigrala prva dva meča - i tradicija pada u vodu, ali i Italijani djeluju prilično uzdrmano nakon lekcije koju im je očitala Španija u drugom kolu.

“Mala Italija”, bio je naslov “Gazete delo sport”.

“Resetovanje”, nadovezao se rimski “Korijere”.

- Nismo očekivali da ćemo imati tako tešku priču u prva dva meča, to je bila borba - kazao je Splati, koji će, poput Dalića, večeras mijenjati.

Darmjan bi trebalo da zaigra lijevog beka umjesto povriđenog Dimarka, Kristante će početi u veznom redu umjesto Žoržinja, a Retegi u napadu umjesto Skamake. Nije sigurno ni Kjezi u napadu...

Italijanima nije svejedno pred meč sa Hrvatima, o čemu svjedoče i riječi legendarnog Fabija Kapela.

- Preko Hrvatske određujemo budućnost, mnogi kažu da je to reprezentacija na završetku svog ciklusa. Znate li šta ja vidim umjesto toga? Vidim prvake stisnute uza zid, a to su najgori mogući protivnici. Hrvatska nije slučajno suparnik koji nas istorijski muči - kazao je Kapelo.

Vjerovatni sastav: Hrvatska (4-2-3-1): Livaković - Stanišić, Šutalo, Erlić, Gvardiol - Modrić, Kovačić - Pašalić, Sučić, Kramarić - Budimir.

Italija (4-3-3): Donaruma - Di Lorenco, Bastoni, Kalafjori, Darmjan - Kristante, Barela, Pelegrini - Zakanji, Kjeza, Retegi.

Albanci za istoriju, ali Španci neće biti sentimentalni

Fudbaleri Albanije nalaze se na pobjedu od istorijskog plasmana u drugu fazu Evropskog prvenstva.

To je pozitivna strana albanske priče.

Negativna je - protivnik je Španija, jedna od najboljih evropskih reprezentacija.

- Ono što obećavam albanskom narodu jeste da ćemo se boriti za svaki bod - kazao je selektor Slivinjo.

- Protiv Španije će biti teško, ali moramo da uživamo ​​u ovim trenucima.

Španci su uoči završnog meča grupe u Dizeldorfu (21 h) obezbijedili plasman u osminu finala, osigrali su u prvo mjesto u grupi, ali malo ko očekuje da će u meču bez takmičarskog značaja “smanjiti gas” i smilovati se prema protivniku, kome pobjeda znači sve.

Selektor Luis de la Fuente čak i neće mijenjati postavu u mjeri u kojoj bi se to možda očekivalo.

- U ritmu smo, i želimo da zadržimo taj ritam - kazao je De la Fuente, koji će sigurno odmoriti suspendovanog Rodrija.

“Furija” je impresionirala u prva dva meča.

- Još smo daleko od osvajanja Evropskog prvenstva. Još nismo ništa postigli. U redu, dobili smo neke važne utakmice. Imamo dobre izglede, ali fudbal može biti i veoma okrutan. Zato moramo biti oprezni. Moramo biti skromni. Moramo pokazati poštovanje.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: