Lukaku - VAR Zlatna kopačka

Šestom najboljem strijelcu u istoriji kada su u pitanju reprezentacije tehnologija poništila tri gola na Euru

10650 pregleda 0 komentar(a)
Lukaku postiže jedan od poništenih golova, Foto: Reuters
Lukaku postiže jedan od poništenih golova, Foto: Reuters

Da Belgija dobija paklenog napadača za budućnost bilo je jasno još u novembru 2010. kada je Romelu Lukaku sa dva pogotka srušio Rusiju (2:0) u prijateljskom meču odiganom u Voronježu.

Bili su to njegovi prvi golovi u dresu reprezentacije, a do danas je ukupno 85 puta tresao mreže rivala Belgije i ubjedljivo je najbolji strijelac te zemlje, ali i šesti najbolji u istoriji kada su golovi za nacionalni tim u pitanju - ispred njega su samo Sunil Četri, Lionel Mesi, Ali Dai i Kristijano Ronaldo.

I sve to se možda pomalo zaboravlja zbog prokletstva koje ovog napadača prati na posljednja dva velika takmičanja - Mundijalu 2022. i ovogodišnjem Evropskom prvenstvu.

Do pomenutih turnira snažni momak iz Antverpena imao je pet golova sa evropskih i šest sa svjetskih prvenstava, dok je u Kataru bio bez pogodaka, a tako je i nakon dvije runde šampionata u Njemačkoj.

Nikada neću prihvatiti takav ofsajd

Lukakua prati maler, pa se i danas prepričavaju njegovi promašaji protiv Hrvatske u Al Rajanu zbog kojih Belgija nije prošla ni grupnu fazu Mundijala.

Još je nestvarnija priča ovog ljeta u Njemačkoj, pošto Lukaku igra odlično, čak i postiže golove, ali svaki put mu ih je poništio VAR. Dva protiv Slovačke u prvom kolu i jedan zbog “milimetarskog ofsajda” u duelu sa Rumunijom.

- Kao napadač nikada neću prihvatiti takvu vrstu ofsajda... Uvijek govorimo o prednosti napadača, a onda se mjere milimetri - poručio je Jan Rajt, nekadašnji špic Arsenala, za ITV.

Igra fantastičan turnir

I bez poništenih golova i nekoliko promašenih šansi malo je stvari koje bi se mogle zamjeriti u Lukakuovoj igri tokom prva dva meča na Euru - protiv Rumunije se sjajno zagradio i namjestio gol Juriju Tilemansu, a bio je i konstantna napast za Radua Dragušina i ostale Rumune u odbrani.

- Odigrao je fantastičan meč, nije od onih sebičnih napadača. Uostalom, bio je ključan kod našeg prvog gola. Iz mog ugla - Romelu igra fantastičan turnir - bila je jasna poruka kapitena Kevina de Brujnea nakon pobjede nad Rumunima (2:0).

Slično razmišlja i njihov saigrač iz odbrane Artur Teat.

- Vjerovatno je mnogo bolno za napadača kada vam ponište gol zbog milimetra, ali znam da je Romelu pozitivan i da to ne utiče mnogo na njega. On je vrlo važan za nas, stvara puno prilika, otvara mnogo prostora i ako nastavi tako siguran sam da će do kraja turnira postići mnogo golova - naglasio je Teat.

Rusija 2018. i Euro 2020 najbolje predstave

Na mjestu gdje je postigao prve golove za reprezentaciju, Lukaku je odigrao i jedno od dva najbolja velika takmičenja - na Mundijalu u Rusiji, kada je Belgija stigla do polufinala, “Big Rom” je četiri puta tresao mreže, pa je na cijelom turniru bolji učinak od njega imao samo Hari Kejn. Istina, bio je strijelac na samo dva meča, pošto je po dva pogotka postigao protiv slabašnih Paname i Tunisa.

Dvije godine kasnije na šampionatu Evrope imao je identičan učinak, a bolji od njega bili su Kristijano Ronaldo i Patrik Šik sa po pet pogodaka. Na turniru koji se igrao širom kontineta dva puta je tresao mrežu Rusije, a po jednom Finske i Italije.

Uz sve to imao je i sjajnu najavu Eura 2024 pošto je sa 14 golova bio najbolji strijelac kvalifikacija.

U Njemačkoj se još čeka njegov gol koji će biti priznat, a neobičan je podatak da mu je VAR poništio tri pogotka dok su samo trojica igrača na cijelom turniru postigla više od jednog gola. I to samo po dva - Džamal Musijala, Žorž Mikautadze i Ivan Šranc.

Bonus video: