Nije klasa Gerda Milera ili Klinsmana, ali „manšaft” ne može bez napadača stare škole

Niklas Filkrug - momak koji je u 31. godini postao heroj Njemačke na Evropskom prvenstvu

6774 pregleda 2 komentar(a)
Gol u 92. kojim je Filkrug donio Njemačkoj prvo mjesto u grupi, Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters
Gol u 92. kojim je Filkrug donio Njemačkoj prvo mjesto u grupi, Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters

Niklas Filkrug ili "Lücke", kako mu je nadimak zbog praznine između zuba, na prvi pogled možda više podsjeća na boksera nego na fudbalera, sportsku bajku doživio je kasno, ali bez njega ovog ljeta teško može da se zamisli napad Njemačke...

Momak koji je u februaru napunio 31 godinu jasno je da nije klasa legendarnih napadača "manšafta" kakvi su bili Gerd Miler, Karl-Hajnc Rumenige ili Jirgen Klinsman, ali jeste stara škola, klasična devetka koja rješava utakmice kada to baš ne ide igračima u formaciji koju je zamislio Julijan Nagelsman.

Filkrug je u nedjelju veče na teren ušao u 76. minutu, da bi u 92. glavom postigao gol za remi protiv Švajcarske i prvo mjesto Njemačke u grupi pred bitke u nokaut fazi.

eededd
foto: Reuters

Gol na svalih 58 minuta

Za Njemačku je debitovao pred Svjetsko prvenstvo u Kataru nakon dobrih igara u Verderu, a do sada je upisao ukupno 19 mečeva i postigao 13 golova.

Sajt Bundeslige podsjeća da je u prosjeku postizao 0,68 golova po utakmici, ali i da su bolji učinak kroz istoriju (kada se računaju igrači sa 15 ili više mečeva) od njega imali samo Gerd Miler (1,1), Maks Morlok (0,81) i Klaus Fišer (0,71).

Ipak, statistika kaže i da je po jednom parametru bolji čak i od velikog Gerda, pošto trese mreže na svakih 58 minuta, dok je najveći njemački napadač svih vremena to radio na svakih 80 minuta.

Ono što je važno Filkrug je od pomenutih 19 mečeva samo šest bio među startnih 11 Njemačke.

- Kada nam je potreban, on je tu i ne griješi. Moramo da odlučimo da li će u narednim mečevima da počinje ili da i dalje ulazi s klupe - sreća za nas, ali i šteta za njega što je dobar u toj drugoj ulozi - rekao je Nagelsman i dodao:

- Gol protiv Švajcarske nije bio lak - sada su pred njim novi treninzi da bude bude još bolji.

Povrede usporile karijeru

Tihi heroj Njemačke do prelaska u Borusiju Dortmund uglavnom je "lutao" između Bundeslige i Cvajte...

Nosio je dresove Nirnberga, Grojter firta, Hanovera (u tom gradu je rođen) i Verdera, a jedan od razloga zbog kojih ranije nije "eksplodirao" bile su česte povrede koljena, koje je na kraju morao da operiše.

Sve je konačno došlo na svoje kada je uspio da tim iz Bremena vrati u Bundesligu, nakon toga stigao je i poziv bivšeg selektora Hansija Flika, a s golovima je nastavio i u Borusiji.

Postoji mišljenje i da je Filkrug tu zato što Njemačka trenutno nema špica svjetske klase, ali svaki minut koji je dobio "Lücke" je opravdao na pravi način. Zaključno s njegova dva pogotka na ovogodišnjem Euru - projektilom protiv Škotske na otvaranju i nebeskim skokom u duelu sa Švajcarskom.

Bonus video: