Čeka se prava Francuska - "trikolori" protiv otpisane Poljske jure prvo mjesto

Grupa D na Euru - od jednog od favorita se očekuju bolja izdanja, ali i da konačno postigne gol na turniru

4702 pregleda 0 komentar(a)
Mbape bi trebalo da se vrati na teren, Foto: Reuters
Mbape bi trebalo da se vrati na teren, Foto: Reuters

Francuska je jedan od favorita koji do sada nije oduševio na Evropskom prvenstvu, ali može da se kaže da se to i očekivalo, jer gotovo da se ne pamti veliko takmičenje u eri Didijea Dešana - a selektor je od 2012. godine - na kojem su “trikolori” u grupi djelovali kao tim koji ne može da se zaustavi.

Jasno je - Francuzi su tim koji formu tempira za nokaut fazu i samu završnicu, nekada kao na posljednjem Euru (bolja je bila Švajcarska u osmini finala) ne ispadne onako kako je zamislio Dešan, ali definitivno prvak svijeta iz 2018. mora bolje nego što je bio slučaj u mečevima s Austrijom i Holandijom.

I takva, neubjedljiva Francuska je osvojila četiri boda u prvih 180 minuta iako nije mrežu rivala zatresla nijednom (savladala je Austriju autogolom, bilo je 0:0 s Holanđanima) i ispred sebe ima na papiru najlakšu utakmicu - protiv Poljske u Dortmundu (18 sati), ekipe koja je ranije od svih ostala bez šansi da se domogne nokaut faze na Euru 2024.

edded
foto: Sofascore

Traži se efikasnost, sa Kilijanom Mbapeom ili bez njega, koji je propustio duel s Holanđanina jer je slomio nos protiv Austrijanaca.

- U ovom trenutku je bitno samo da ispunimo prvi cilj i prođemo grupu - jasan je Dešan.

Posljednje informacije govore da će Mbape igrati, a Francuska sa četiri boda nije siguran učesnik osmine finala. Remi protiv Poljske joj garantuje plasman, ali ambicija je prva pozicija za koju je neophodan trijumf, da bude što ubjedljiviji, i da se čeka epilog meča Holandije i Austrije.

- Vidjećemo da li će Kilijan igrati. Važno je da njegov oporavak ide u pravom smjeru, da je iz dana u dan sve bolje - istakao je Dešan.

Izostanak novog napadača Real Madrida je natjerao francuske medije da govore o nedovoljnoj napadačkoj moći. Mbape je režirao jedini gol za svoj tim na Euru (centrirao je kada je branio Austrijanac Maksimilijan Veber), imao je i dvije velike šanse u toj utakmici, dok se protiv Holandije ispromašivao Antoan Grizman. Ostali napadači - Markus Tiram, Usman Dembele i rezervista Olivije Žiru - nisu bili opasnost...

Pobjednik ove grupe u osmini finala će igrati s drugoplasiranim iz grupe F. Tamo se zna da je prvi Portugal, a za drugu poziciju konkurišu Turska, Češka i Gruzija.

Poljaci, s druge strane, nisu pokazali mnogo, a možda nije ni bilo realno ako se zna da su u porazu od Holandije igrali bez Roberta Levandovskog, te da je as Barselone u duelu s Austrijom bio na terenu tek pola sata. Danas bi Leva mogao da zaigra od prvog minuta na terenu Borusije Dortmund, na kojem se proslavio prije prelaska u Bajern...

- Mnogo je posebnih momenata koje sam doživio na tom stadionu. Na njemu sam dao četiri gola u polufinalu Lige šampiona, ali i pogotke koji su nam donijeli titulu prvaka Njemačke... Sada sam ovdje kao kapiten Poljske i daću sve da u posljednjem meču na turniru pokažemo kvalitet - zaključio je Leva.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: