Srbija mora da pobijedi, Danska nije došla da ispadne u grupi

Rasplet u grupi C na Euru: "Orlovi" protiv Skandinavaca u Minhenu od 21 sat - u moru kalkulacija svi vide realnu šansu da se domognu osmine finala

7821 pregleda 138 reakcija 11 komentar(a)
Jedva čeka meč odluke: Dragan Stojković, Foto: Reuters
Jedva čeka meč odluke: Dragan Stojković, Foto: Reuters

Posljednje je kolo grupne faze Evropskog prvenstva, kalkulacija je “milion”, ali u slučaju reprezentacije Srbije postoji samo jedna opcija na putu ka osmini finala.

Izabranici Dragana Stojkovića igraju s Danskom u Minhenu (21 sat) i moraju da dobiju ako žele da se na prvom Euru pod imenom Srbija plasiraju među 16 najboljih ekipa na Starom kontinentu - da li je to realno nakon blijedih izdanja u prva dva meča?

“Orlove” je u drugoj rundi maltene pet sekundi dijelilo od eliminacije, prije nego što je Luka Jović u 96. minutu dao gol za remi protiv Slovenije (1:1), a nešto kasnije je stigao i neriješen ishod duela Danska - Engleska (takođe 1:1), pa sva četiri tima iz grupe C imaju dobre šanse da se domognu nokaut faze...

Danska - Srbija grafik
foto: Graphic News

Stojković: Neko bi da razbije ovo zajedništvo

Bod iz dva kola nije zadovoljio apetite selekcije Srbije, ali dobra stvar za nju je što i dalje odlučuje o svojoj sudbini. Svjestan je toga i selektor Dragan Stojković.

- Prvo je bila važna Engleska, onda Slovenija, ali je sad najbitnija Danska. I jedva čekam utakmicu, jer je termin u 21 sat najbolji za fudbal. Ovo je utakmica “lice u lice”, biće teško, ali vjerujemo da možemo da promijenimo istoriju - rekao je Stojković i osvrnuo se na prošlost:

- Kao igrač i selektor sam sva tri puta gubio od Danske. Sad je vrijeme da se to promijeni. Probaćemo da nađemo način da smjestimo loptu u mrežu - istakao je Piksi i dodao:

- Možda bi to neko volio da pokvari i razbije zajedništvo i harmoniju koju imamo, ali ne damo se.

Srbija je protiv Engleske i Slovenije igrala s dva napadača (Aleksandrom Mitrovićem i Dušanom Vlahovićem), a večeras bi to moglo da se promijeni. Mediji danima unazad najavljuju da će Vlahović biti “žrtvovan”. Tako se očekuje da Mitrović bude sam u napadu, a da iza njega dejstvuju Dušan Tadić i Lazar Samardžić.

- Bićemo najpametniji što možemo da budemo. Postoji plan igre, zavisno od situacija A i B. Biće promjena u sastavu, ali ne možemo da mislimo o 45 već o 90 minuta - moramo da imamo oružje i na klupi. Rezervisti su u modernom fudbalu mnogo važniji od prvih 11 - kaže Stojković.

Hjulmand: U našem rječniku nema riječi neuspjeh

Danska, kao i Srbija, sigurno prolazi pobjedom.

- Nismo došli da bismo ispali u grupi, ali u našem rječniku nema riječi neuspjeh. Ne bi bilo u redu nazvati tako situaciju ako iz ovako jake grupe ne dođemo do osmine finala - poručio je selektor Danske Kasper Hjulmand.

ed
foto: Sofascore

Danci su, kada se sve sabere, do sada ostavili najbolji utisak u grupi C. Pogotovo su oduševili u remiju s Engleskom, kada su bili i bolji rival.

- Mislim da smo odigrali veoma dobro u prve dvije utakmice, ali ovaj duel će sigurno biti teži - ima veliku važnost za obje selekcije. Srbija je vjerovatno fizički najspremnija reprezentacija u grupi i ne smijemo da dozvolimo da uđemo u tempo igre koji želi rival. Moramo da budemo mirni - kazao je Hjulmand.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: