Austrija poslala jasnu poruku: Rangnikova ekipa ima velike planove u Njemačkoj

Austrija u posljednjem kolu grupe D savladala Holandiju 3:2 i sa prve pozicije se plasirala u osminu finala

13044 pregleda 0 komentar(a)
Šmid proslavlja gol, Foto: Reuters
Šmid proslavlja gol, Foto: Reuters

Ni Francuska, ni Holandija - prvo mjesto u grupi D je osvojila fudbalska reprezentacija Austrije.

Prije početka šampionata Evrope stručnjaci su prognozirali da bi ekipa Ralfa Rangnika mogla da bude najprijatnije iznenađenje, a sudeći prema dosadašnjim rezultatima bili su u pravu - Austrija je u trećem kolu grupe D, danas u Berlinu, savladala Holandiju 3:2 i sa liderske pozicije se plasirala u osminu finala.

Austrija će na startu nokaut faze igrati sa drugoplasiranom ekipom iz grupe F. Sa druge strane Holandija je grupnu fazu završila na trećem mjestu sa četiri boda, ali će i ona igrati u osmini finala, kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

Selektor Austrije Ralf Rangnik proslavlja pobjedu
Selektor Austrije Ralf Rangnik proslavlja pobjedufoto: Reuters

Austrija je danas vodila 1:0 i 2:1, Holandija dva puta stizala do izjednačnja, ali treći put nije mogla. Već u šestom minutu Austrijanci su stigli do vođstva - Pras je ubacio loptu sa lijeve strane, a Malen, u želji da otkloni opasnost, zatresao sopstvenu mrežu.

Već tada je bilo jasno da Holanđane čeka težak posao, a u 10. minutu dobru priliku nije iskoristio Rejnders, koji je slabo zahvatio loptu.

Sredinom prvog poluvremena sjajnu priliku nije iskoristio Malen, a na drugoj strani je Verbrugen zaustavio prvo Sabicera, pa Arnautovića.

Drugo poluvrijeme je počelo odlično za "lale" - Austrija je u 47. minutu izgubila loptu, Ćavi Simons povukao kontru i asistirao Gakpu, koji je izjednačio.

euro
foto: Sofascore

U 54. minutu je Van Dajk, nakon kornera šutirao preko gola, a onda je pet minuta kasnije Austrija opet povela - Sabicer je dugo čuvao loptu, pronašao Griliča koji je centrirao, a Šmid glavom zatresao mrežu za 2:1.

Uslijedilo je zatišje, da bi u 75. minutu holandske navijače na noge digao Depaj - prethodno je Veghorst nadvisio čuvara i glavom asistirao saigraču koji je rezultat.

Ali, ni to nije bilo dovoljno ekipi Ronalda Kumana. U 81. minutu je Sabicer zakucao loptu u mrežu, postigao treći gol za Austriju na današnjem meču i postavio konačan rezultat.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: