Najlakša grupa - najveća ludnica

Rasplet u grupi E od 18 sati: Ukrajina-Belgija, Slovačka-Rumunija, svi timovi u posljednje kolo ulaze sa po tri boda

6569 pregleda 0 komentar(a)
Ukrajina bi mogla da prođe, ali i da ispadne sa četiri boda: Jaremčuk i Zinčenko, Foto: Bernadett Szabo/Reuters
Ukrajina bi mogla da prođe, ali i da ispadne sa četiri boda: Jaremčuk i Zinčenko, Foto: Bernadett Szabo/Reuters

Kada su kuglice tokom žrijeba u Filharmoniji na dokovima Hamburga otkrile ko će biti rivali na Evropskom prvenstvu, grupa E privukla je najmanje pažnje - Belgija, Rumunija i Slovačka, uz Ukrajinu koja se čekala kroz baraž, nisu izgledali atraktivno kao sastavi većine ostalih grupa.

Pola godine kasnije upravo je društvo iz E grupe režiralo najveću ludnicu na Euru, pa se prvi put u istoriji evropskih šampionata desilo da sve četiri reprezentacija u posljednje kolo ulaze sa po tri boda.

Dakle, svi sudbinu drže u svojim rukama, svi imaju šansu - praktično jednaku, osim Ukrajine koja zna da bi mogla da ispadne i sa remijem.

Možda ni četiri boda ne budu dovoljna

I dok su pojedine selekcije pred posljednjih 90 minuta znale da bi im plasman u nokaut fazu mogla da donesu i samo dva boda na trećem mjestu, a one koje su osvojile po tri praktično su jednom nogom u osmini finala, kod grupe E moglo bi da se desi da selekcija koja sakupi četiri boda završi Euro.

To bi se desilo ukoliko se oba meča posljednjeg kola završe neriješeno, pa bi Ukrajina kao četvrtplasirana sa najlošijom gol-razlikom morala da se oprosti od Njemačke.

Možda su Ukrajinci svjesni da ne smiju da se oslone na remi, ali zato njihova dva rivala znaju da bi upravo takvim ishodom i jedni i drugi prošli dalje.

Da li će rizikovati Slovaci i Rumuni

To su Rumunija i Slovačka, kojima bi neriješen rezultat u međusobnom duelu u Frankfurtu gotovo sigurno donio kartu za nokaut fazu - “trikolori” bi u tom slučaju prošli kao prvoplasirani ili drugoplasirani, dok bi ekipa Franćeska Kalcone sa “nula gol razlikom” praktično bila sigurna među najbojim trećeplasiranim selekcijama.

euro
foto: Sofascore

Fer ili ne, tek postoje oni koji smatraju da ovaj meč mora da bude dogovoren.

- Zašto rizikovati, zašto biste doživjeli nesrećno ispadanje sa Eura. Mislim da je dogovoreno da odigramo neriješeno sa Slovačkom i zajedno prođemo dalje - poručio je bivši rumunski reprezentativac i majstor driblinga Danuc Lupu, a prenosi Pro sport.

Jordanesku i Kucka: Pobjeda

Očekivano obje selekcije ne žele da razmišljaju o kalkulacijama i najavljuju pobjedu u današnjem meču...

- Ne zanima nas nijedan drugi scenario osim pobjede, moramo da igramo na pobjedu - jasno je poručio Eduard Jordanesku, selektor Rumunije.

Sličnu poruku poslao je i iskusni vezista Slovačke Juraj Kucka.

- Nikog u našem timu ne zanimaju spekulacije o remiju - spremni smo za pobjedu.

Ukrajini najteže, Belgiji dosta i bod

Meč Ukrajina - Belgija mnogi su prije Eura vidjeli kao duel za prestiž i borbu za bolju poziciju pred osminu finala, ali Slovačka i Rumunija su se potrudili da sve zakuvaju, pa je jasno da je bilo kakvo opuštanje zabranjeno u Štutgartu.

“Crvenim đavolima” je nakon trijumfa nad Rumunima dovoljan i bod za plasman dalje, dok Ukrajinci zbog priče sa početka znaju da će danas morati da jure pobjedu kako bi bili mirni.

jded
foto: Graphic News

Mnogo je klase u ekipi Sergija Rebrova, ali je jasno i da će defanzivci Ukrajine imati mnogo posla sa ofanzivom Belgije.

- Dobro znamo njihove kvalitete i to koliko je raznovrstan Kevin de Brujne, brz Žeremi Doku i opasan Romelu Lukaku - naglasio je Ilja Zabarnji.

Štoper Bornmuta vodiće velike duele sa Lukakuom.

- Viskok je i jak - zna kako da zagradi loptu, kako da stvori prostor. Veoma je opasan u šesnaestercu, iskusan i ima puno kvaliteta koje može da iskoristi - dodao je Zabarnji.

euro
foto: Sofascore

Belgija je razočarala na startu protiv Slovačke, ali je već protiv Rumunije pokazala klasu - pred novi meč igrači ove selekcije govorili su i o situaciji u Ukrajini.

“Da, sigurno misle o situaciji u svojoj zemlji koja nije laka. Mislim da su njihova srca usmjerena na to da učine svoje navijače i svoju naciju srećnom. Oni će dati sve od sebe, baš kao i mi”, istakao je defanzivac Belgije, Artut Teat.

Vjerovatni sastavi:

UKRAJINA: Trubin - Timčuk, Zabarnji, Svatok, Matvijenko, Mikolenko - Cigankov, Šaparenko, Bražko, Mudrik - Jaremčuk

BELGIJA: Kastels - Kastanje, Faes, Fertongen, Teat - Tilemans, Onana, De Brujne - Doku, Lukaku, Bakajoko.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: