Za kraj prve faze: Turska i(li) Češka

Česi moraju da pobijede ako žele u drugu fazu, Turci prolaze bodom (21 h). Samo teoretski oba tima mogla bi da prođu dalje ako Češka pobijedi minimalno. Montela vraća Ardu Gulera, Hašek vjerovatno bez Patrika Šika

2755 pregleda 0 komentar(a)
Turski navijači su najbrojniji u Njemačkoj, može li reprezentacija da prođe dalje, Foto: Wolfgang Rattay
Turski navijači su najbrojniji u Njemačkoj, može li reprezentacija da prođe dalje, Foto: Wolfgang Rattay

Fudbaleri Turske primili su tri gola od Portugala u prošloj rundi (3:0), njihov selektor, Italijan Vinćenco Montela našao se pod baražnom “paljbom” medija i navijača ove fudbalski temperamentne nacije, ali bi sve moglo da se zaboravi ako Turska večeras u Hamburgu (21 h) barem remizira protiv Češke.

Četiri boda garantovala bi Montelinom timu plasman u osminu finala i izbrisala ružna sjećanja na nastup na prethodnom Euru, koji su Turci završili sa sva tri poraza i čak osam primljenih golova.

Na duel na “Folksparkštadionu” u blizini obale Sjevernog mora ne može, međutim, da se gleda jednostrano - ovo je utakmica koja i Česima znači sve!

Pobjeda nad Turskom odvela bi tim Ivana Hašeka pravo u nokaut fazu. Do početka utakmice znaće se da li bi možda i remi odgovarao Česima (šanse su minimalne), a znaće se i to i da li bi poraz od Češke u nekoj varijanti odveo i Turke dalje.

Mnogo kombinacija, ili potencijalnih kombinacija, ali s njima i bez njih - jasno je da se igra klasična “nokaut” utakmica.

- Nakon dvije utakmice imamo tri boda. Odlično smo odigrali protiv Gruzije, Portugal je bio rival kojeg smo mogli da dobijemo samo u slučaju da smo imali izuzetan dan, ali oni su bili vrlo jaki. Pred nama je još jedna utakmica. Nema kalkulacija - želimo da osvojimo šest bodova i završimo drugi u grupi - kazao je turski defanzivac, fudbaler Fenerbahčea Kan Ajhan.

Montela bi trebalo da vrati u tim favorita navijača, 19-godišnju nadu Real Madrida Ardu Gulera, koji je dao fanastičan gol protiv Gruzije, ali se na opšte iznenađenje protiv Portugala našao na klupi.

To je, uz težak poraz, bio i najveći razlog zašto se Montela našao na udaru medija i javnosti u Turskoj.

- On je naša budućnost, on je rođeni šampion i svi mi ovdje želimo da ga vidimo kako igra i da vidimo kako Turska ulazi u istoriju - rekao je za agenciju Rojters 44-godišnji Kerem Buruk, inženjer koji živi u Hamburgu i ima karte za večerašnji duel.

Česi će, s druge strane, u odlučujući meč najvjerovatnije bez prve zvijezde i najboljeg strijelca Patrika Šika koji je propustio meč s Gruzijom (1:1) zbog povrede potkoljenice i od tada nije trenirao.

- Patrik je posljednja dva dana uglavnom provodio kod fizioterapeuta i doktora. Nije trenirao. Oporavlja se, ali vidjećemo sjutra - kazao je češki selektor Hašek na konferenciji za novinare.

- Šik je naš ključni igrač, jedan od najboljih strijelaca u Evropi. Ali, ako ne bude u stanju da igra, moramo da ga zamijenimo. I imamo igrače koji su u stanju da ga zamijene, koji su spremni i vrijedno rade - dodao je Hašek.

Česi su na prošlom Euru stigli do 1/4 finala i, uopšte, imaju dobru istoriju nastupa na kontinentalnim takmičenjima. Nasljedici su države koja je 1976. bila evropski prvak (Čehoslovačka), a 1996. su igrali finale.

Večeras će, međutim, ispasti u grupi - ako ne pobijede.

- U timu vlada pozitivna energija. Neki igrači još nisu igrali do sada, nisu dobili priliku i želimo da pobijedimo za njih, da bi im ostalo još šansi da izađu na teren i zaigraju ovdje - dodao je Hašek.

- Zaista imam veliko povjerenje u svoj tim. Mislim da ćemo to pokazati na terenu.

Hašek je na kraju poentirao:

- Izlazak iz grupe je uspjeh, neizlazak je neuspjeh.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: