Ludi rasplet u najluđoj grupi - svi završili sa četiri boda, ispala je jedina ekipa koja nije smjela da kalkuliše

Slavlje prvoplasiranih Rumuna, tuga Ukrajinaca, koji su ispali zbog najgore gol-razlike u grupi. Drugoplasirani Belgijanci idu na Francusku u osmini finala, Slovaci čekaju nekog od lidera drugih grupa

7249 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Velike kalkulacije i pasivna igra obilježili su rasplet i posljednje kolo u najluđoj grupi E.

Sve četiri reprezentacije završile su prvu fazu sa po četiri boda, ispala je jedina reprezentacija koja nije mogla da kalkuliše, ali nije uspjela da prođe dalje - Ukrajina.

Na kraju: Rumunija - Slovačka očekivanih 1:1 u Frankurtu, Ukrajina - Belgija (ne)očekivanih 0:0 u Štutgartu.

Najviše slave Rumuni, koji su prvi nastup na velikom takmičenju nakon osam godina krunisali prvim mjestom u grupi. Izabranici Edevarda Jordaneskua uradili su to zahvaljujući najboljoj gol-razlici, odnosno pobjedi 3:0 protiv Ukrajine u prvom kolu. Večeras će saznati rivala u osmini finala, a to će biti neka od trećeplasiranih reprezentacija.

Belgija isto slavi prolaz, ali sa "zadrškom". Izabranici Domenika Tedeska završili su grupu na drugom mjestu, zbog čega će u osmini finala imati najtežeg mogućeg protivnika - svjetskog vicešampiona, Francusku.

Imali su "crveni đavoli" sve u svojim rukama da pobjedom protiv Ukrajine završe grupu na prvom mjestu i izaberu znatno lakšeg protivnika u osmini, ali kao da su se plašili poraza koji bi značio ispadanje.

Odigrali su sporo, pasivno, kalkulantski, na remi, koji su uz malo problema sačuvali u finišu.

Belgija
foto: Sofascore

Slave i Slovaci, koji se nakon osam godina i Evropskog prvenstva u Francuskoj opet izborili plasman u osminu finala. Tada su ispali od Njemačke, ovoga puta će kao trećeplasirani imati jednako teškog rivala - nekog od lidera iz drugih grupa.

Ukrajinci su, na kraju, platili zbog ubjedljivog poraza od Rumunije - 3:0 u prvom kolu. Pokvarili su gol-razliku koju nisu uspjeli da poprave do kraja.

U odlučujućem meču protiv Belgije, selektor Sergej Rebrov se odlučio za taktiku "aktivnog" čekanja - više od sat vremena su Ukrajinci čuvali nulu, što protiv kalkulantski orjentisanog rivala i nije bio preveliki problem.

Za velike rizike odlučili su se tek u finišu, svih pet izmjena, ofanzivno orjentisanih, napravio je Rebrov, bilo je nekoliko udaraca i poluprilika, Malinovski je zamalo pogodio iz kornera, ali su se Belgijanci odbranili.

Velika prostranstva koja su se otvarala u finišu "crveni đavoli" nisu iskoristili da iz kontre postignu gol i ugrabe prvo mjesto - ostalo je 0:0.

U Frankfurtu, svi su očekivali remi, koji je i Slovačku i Ukrajinu vodio dalje, ali stvari su sredinom prvog poluvremena prijetile da izmaknu kontroli.

Slovačka
foto: Sofascore

Duda je sjajno pogodio glavom nakon centaršuta Kucke i Slovaci su poveli - imali su pri tom rezultatu prvo mjesto u grupi, dok su Rumuni visili kao posljednji.

Teško da je Slovacima bilo u interesu da odigraju neriješeno, kada su već poveli i imali prvo mjesto, ali je gol Rumuna stigao prebrzo - penal u 37. minutu koji je realizovao Razvan Marin i utakmica je bila "zabetonirana".

Nikom se u nastavku nije isplatilo da rizikuje. Polaz bi značio ispadanje, igrači dva tima jedva su čekali kraj. I dočekali ga, da proslave veliki uspjeh, plasman u osminu finala.

Bonus video: