Gruzija je podsjetila zašto je fudbal najljepša igra - čudo sa Crnog mora među 16 najboljih u Evropi

Euro je dobio najljepšu priču - jedinstveni majstor Hviča Kvarackelija i njegovi drugovi pobjedom nad Portugalom (2:0) kao debitanti obezbijedili nokaut fazu - u osmini finala je i Turska koja sa 2:1 savladala desetoricu Čeha

25088 pregleda 8 komentar(a)
Heroji: Kapiten Guram Kašija, Žorž Mikautadze i drugovi slave istorijski uspjeh, Foto: Reuters
Heroji: Kapiten Guram Kašija, Žorž Mikautadze i drugovi slave istorijski uspjeh, Foto: Reuters

Svako veliko takmičenje ima svoje heroje, priče koje ostaju za sva vremena, a jednu takvu, jednu koja će obilježiti istoriju ovog sporta ispisao je debitant, reprezentacija koju do marta niko nije ni vidio u Njemačkoj...

Gruzija je napravila čudo, senzaciju... Selekcija velikog igrača, a sve je izglednije i velikog trenera, Vilija Sanjola odletjela je u istoriju - pobjedom od 2:0 protiv Portugala obezbijedila je plasman u osminu finala Evropskog prvenstva.

Na prvom velikom takmičenju na kojem se ova zamlja sa Crnog mora našla.

efrf
foto: Sofascore

Tačno je da je meč u Gelzenkirhenu rezultatski bio nebitan za Portugal, tačno je i da je Roberto Martines kombinovao tim, ali ništa ne može da umanji veliki uspjeh Gruzije.

Na krilima Hviče Kvarackelije, majstora koji se rađa jednom u 50 godina, "krstaši" su od starta pokazali Kristijanu Ronaldu i drugovima čija će ovo noć biti...

Mestro Napolija protutnjao je kroz odbranu "selesaoa" i nakon asistencije Žorža Mikautadzea poslije 92 sekunde zatresao mrežu Dioga Košte - san Gruzije tada je počeo stidljivo da živi.

Baš kao i na cijelom prvenstvu, Sanjolova ekipa je znala i da pati, da se brani, ali istovremno da bude nevjerovatno konkrenta, opasna...

I dok je Portugal pokušavao da izjednači i obraduje Mađarsku koja već nekoliko dana čeka da sazna da li će biti među najboljim trećeplasiranim ekipa, Gruzija je odlučila da stavi tačku na najljepšu priču u svojoj istoriji.

Antonio Silva je nespretno faulirao Luku Lokošvilija u svom šesnaestercu, a loptu je na bijelu tačku namjestio Mikautadze... I nije pogriješio - bio je to drugi gol sa penala, a treći na turniru najboljeg strijelca Eura.

Bio je tek 57. minut, ali već tada se osjećalo da ništa ne može da pokvari feštu Gruzije...

Selekcija koju je na Evropsko prvenstvo ispratio poluprazan stadion pod Goricom zaslužuje naklon do poda... Istorija je ispisana, naredni izazov je najteži mogući u ovom trenutku - Španija u osmini finala, ali najtraktivniji rival dosadašnjeg turnira prava je nagrada za Sanjola i njegove ratnike, meč u kojem treba da uživaju.

Turska "slomila" žilavu Češku i zakazala duel sa Austrijom

Istovremeno na sjeveru Njemačke za osminu finala borili su se Turska i Češka, a meč u Hamburgu režirao je dramu.

Česi su znali da im samo pobjeda donosi nastavak sna na Euru, a već nakon 20 minuta i da ih čeka pakao na tom putu kada je drugi žuti karton na meču dobio Antonin Barak.

frfr
foto: Sofascore

Turskoj je odgovarao i remi, pa očekivano i nije puno rizikovala, ali je igrača više "naplatila" u 51. minutu kada je pogodio kapiten Hakan Čalhanoglu.

Činilo se tada da ekipa Ivana Hašeka nema snage ni da zaprijeti, ali Česi su još jednom podsjetili zašto su jedan od simbola Eura...

Velikom željom i preko Tomaša Součeka stigli su do 1:1, a onda i dali sve da pokušaju da dođu do velike pobjede...

Nisu uspjeli, a Dženk Tosun je u 94. minutu lijepim golom za 2:1 stavio tačku na ovaj meč i zakazao okršaj sa Austrijom u osmini finala.

Češka nije razočarala ni u jednom meču, ali je previše malera pratilo na ovom šampionatu.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: