Dan državnosti Slovenije sada je i fudbalski datum

Istorija u Njemačkoj - “zmajčeki” na svom četvrtom velikom takmičenju uspjeli da preskoče grupnu fazu

10586 pregleda 39 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Slovenija je 25. juna 1991. odlučila da svoj put nastavi kao samostalna država, a 33 godine kasnije na isti datum radovala se kao nikada ranije - baš na Dan državnosti ispisala je najljepšu fudbalsku stranicu, “zmajčeki” su prvi put u istoriji “odletjeli” u drugu fazu jednog od dva najveća takmičenja.

Herojskim remijem (0:0) protiv velike Engleske ekipa Matjaža Keka izborila je osminu finala Evropskog prvenstva u Njemačkoj.

- Najljepši fudbalski poklon za rođendan Slovenije - piše “Delo”.

- Sve najbolje, Slovenija - naslovnica je Sportskog dnevnika “Ekipa”.

KEK NAKON ŽRIJEBA: SAMO NEKA SE SMIJU

Nakon euforije iz 2000. i 2002. kada je ova zemlja sa Srećkom Katanecom na klupi i maestrom Zlatkom Zahovičem vezala dva nastupa na velikim takmičenjim (EP i SP), pa povratak na Mundijal 2010. pod komandom današnjeg selektora, moralo je da prođe 14 godina, da se Kek vrati, pa da “zmajčeki” ponovo završe među najboljima.

Fudbaleri Slovenije
foto: Reuters

Veliki stručnjak, bez sumnje legenda Slovenije, ne samo da je “oživio” Sloveniju, već je ovog ljeta u Njemačkoj napravio i korak više, korak za istoriju.

Iako je malo ko vjerovao u to kada je decembarski žrijeb u Hamburgu njegovu selekciju poslao u grupu sa Engleskom, Danskom i Srbijom.

“Moguće da nas je dodatno poguralo to što su nas pojedinci jednostavno precrtali. Možda će se neko sjetiti šta sam rekao nakon žrijeba - samo neka se smiju”, poručio je Kek na presu poslije velike bitke sa Engleskom u Kelnu.

Naslovna strana sportskog lista 'Ekipa'
Naslovna strana sportskog lista "Ekipa"foto: Ekipa

ENGLESKA 14 GODINA KASNIJE

Kek i Slovenija mogli su istoriju da ispišu i prije 14 godina na Mundijalu u Južnoj Africi, kada su takođe u posljednjem kolu grupne faze igrali sa Engleskom. Gubili su tada praktično od početka meča nakon gola Džermejna Defoa, ali i sve do 91. minuta bili u osmini finala... A, onda šok.

U drugom meču grupe, Sjedinjene Američke Države golom Lendona Donovana u sudijskoj nadoknadi srušile su Alžir, preskočile “zmajčeke” i poslale ih kući.

Posljednji minuti utakmice mogli su i sada da budu kobni za Keka i Sloveniju nakon što im je Luka Jović u drugom kolu “ukrao” pobjedu, ali ovog puta njegova selekcija je posljednjih 90 minuta izdržala protiv “gordog Albiona”.

- To je sport - prije nekoliko dana smo se plašili da je se izgubljeno, ali mislim da smo ukupno u ove tri utakmice - u grupi koja nije bila nimalo laka - dokazali da nam je ovdje mjesto, da na neki način pripadamo ovdje. Jasno je i da smo patili u pojedinim trenucima protiv Engleske, ali mislim da nikome od protivnika nismo previše dopuštali - dodao je Kek.

Naslovna strana lista 'Delo'
Naslovna strana lista "Delo"foto: Delo

POČETAK LIJEPOG DOBA

Kako god da se završi slovenačka priča na Euru, ljeto u Njemačkoj pamtiće se zauvijek i vjerovatno biti najava nekih novih velikih takmičenja.

- Mislim da je ovo početak novog i lijepog doba za slovenački fudbal - jasan je Kek.

Slovenija je među 16 najboljih u Evropi, država sa nešto više od dva miliona stanovnika nastavlja da sportskim uspjesima ostavlja u čudu svijet - nakon košarke, biciklizma, zimskih sportova na red je došao i fudbal.

Bonus video: