Euro 2024: Šampionat rekorda

Ono pravo na Evropskom prvenstvu tek predstoji, ali već sada može da se kaže da je turnir u Njemačkoj ispisao nekoliko stranica istorije

3814 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Završena je grupna faza Evropskog prvenstva, dio turnira koji je donio eliminaciju Hrvatske i Srbije, ispadanje Ukrajine uprkos tome što je imala isti broj bodova kao tri tima koja su se domogla osmine finala iz te grupe, loša izdanja Francuske i Engleske...

Turska je postigla tri gola od kojih se ne zna koji je bio ljepši (dali su ih Mert Muldur, Arda Guler i Hakan Čalhanoglu), a pamtiće se i mnogi rekordi koji su obilježili prvih 13 dana na Euru.

NOVA MLADA ZVIJEZDA - LAMIN JAMAL

Lamin Jamal je ispisao istoriju kao najmlađi fudbaler ikada na evropskim šampionatima. Barselonin tinejdžer je u dresu Španije na Euru debitovao sa svega 16 godina i 338 dana - bilo je to u duelu s Hrvatskom, u ubjedljivoj pobjedi 3:0 na otvaranju grupe B.

Do prije desetak dana je rekord držao Poljak Kacper Kozlovski koji je u remiju sa Španijom na Euru 2020. imao 17 godina i 246 dana.

- Lamin mora da nastavi da napreduje i jednog dana će biti među najboljima - rekao je selektor “crvene furije” Luis de la Fuente.

JULIJAN POMJERA GRANICE

Sa 28 godina je postao trener u Bundesligi, kada je preuzeo Hofenhajm, a osam i po godina kasnije Julijan Nagelsman je dočekao da predvodi Njemačku na Euru.

Sa 36 godina i 327 dana je najmlađi stručnjak koji je vodio neki nacionalni tim na evropskim šampionatima i teško da će taj rekord brzo biti ugrožen.

Julijan Nagelsman
foto: Reuters

- Zabavljam se s timom, imamo mnogo toga zajedničkog - kazao je Nagelsman, koji je s “elfom” bio prvi u grupi A i u osmini finala ga čeka duel s neugodnom Danskom.

Prije Nagelsmana je najmlađi selektor na EP bio Srećko Katanec - 2000. je sjedio na klupi Slovenije i bio je samo šest dana stariji nego što je na debiju bio Nagelsman.

GIGANTI - MODRIĆ, PEPE I RONALDO

Veže ih to što su obojica igrali za Real Madrid, jedan je najstariji strijelac, a drugi najstariji igrač na šampionatima Evrope. Luka Modrić i Pepe na svoj način su ispisali istoriju u Njemačkoj, s tim što je Hrvat završio takmičenje u grupi, a Portugalac želi da ide do kraja, do titule...

Modrić je zatresao mrežu Italije (1:1) i sa 38 godina i 289 dana je najstariji fudbaler koji je pogodio na EP. Pepe je, poređena radi, 25 godina stariji od Lamina Jamala - u meču sa Češkom na startu Eura je imao 41 godinu i 117 dana. Oborio je tako rekord mađarskog golmana Gabora Kiraljija koji je 2016. nastupio sa 40 godina i 86 dana.

Još jedna legenda Reala - Kristijano Ronaldo, u Njemačkoj je postao prvi fudbaler sa šest učešća na evropskim prvenstvima. Ispisao je istoriju, odigrao tri utakmice u grupi (protiv Češke, Turske i Gruzije), ali i stigao do negativnog rekorda - prvi put u karijeri nije bio strijelac u mečevima grupne faze na velikim takmičenjima - Euru i Mundijalu.

ALBANAC POSTIGAO NAJBRŽI GOL

Albanija je drugi put pošla na Evropsko prvenstvo i nije se obrukala u grupi s velikim timovima - Španijom, Italijom i Hrvatskom.

Vjerovala je čak do kraja da može da se “ugura” u osminu finala, a sam početak turnira je bio nešto po čemu će Albanci pamtiti nastup na Euru. U duelu s Italijom, u porazu 2:1, viđen je gol nakon svega 23 sekunde - postigao ga je Nedim Bajrami i najbrži je ikada na EP.

Fudbaler italijanskog Sasuola je tako s prvog mjesta pomjerio Rusa Dmitrija Kiričenka koji je 2004. protiv Grčke bio strijelac nakon 67 sekundi.

A Arda Guler, turski ekstratalenat, najmlađi je fudbaler koji je postigao gol na debiju na EP (19 godina i 114 dana). Uradio je to majstorski protiv Gruzije - udarcem s preko 25 metara, i na vrhu zamijenio Ronalda. Portugalac je debitovao pogotkom 2004. u porazu od Grka sa 19 godina i 128 dana.

Arda Guler
foto: Reuters

Nije ni to sve. Mađar Dominik Soboslai (sa 23 godine i 243 dana) najmlađi je kapiten u istoriji EP, Džud Belingem najmlađi fudbaler koji je dva puta nastupio na evropskim prvenstvima (20 godina i 353 dana), dok je Njemačka prva ekipa još od 1960. koja je na otvaranju dala pet golova - bilo je 5:1 u trijumfu nad Škotskom.

Cup tree provided by Sofascore

Bonus video: