Pisanje istorije najavljeno pod Goricom

Crna Gora je prije ostatka Evrope, na pet dana do početka Eura, upoznala najljepšu priču turnira u Njemačkoj

6832 pregleda 4 komentar(a)
Veliki majstor Gruzije Kvarachelija prilikom gostovanja u Podgorici 9. juna, Foto: Georgian Football Team/Facebook
Veliki majstor Gruzije Kvarachelija prilikom gostovanja u Podgorici 9. juna, Foto: Georgian Football Team/Facebook

Dobro poznata vrela junska noć, stadion pod Goricom... Žorž Mikautadze, momak koji će samo nekoliko dana kasnije predvoditi listu najboljih strijelaca na Evropskom prenstvu, zatresao je mrežu Crne Gore i na način koji je sada poznat cijelom svijetu - kao da posmatra kroz dvogled - proslavio gol pred oko 3.000 ljudi.

Malo ih je među tih 3.000 koji su u tom trenutku, na samo pet dana pred početak Eura, znali ko je Mikautadze, osim superzvijezde Hviče Kvarachelije i sjajnog golmana Valensije Giorgija Mamardašvilja, rijetki su čuli i za ostale igrače Gruzije.

A, upravo tog dana u glavnom gradu Crne Gore na neki način je krenulo pisanje istorije - fudbala u zemlji sa Crnog mora, ali i evropskih prvenstava.

Debitant na velikim takmičenjima jedini pripremni meč pred Euro odlučio je da odigra protiv “sokola”.

I, dok se možda ostatak Starog kontinenta tek tokom turnira zaljubio u ekipu Vilija Sanjola, Crna Gora je još 9. juna vidjela o koliko dobroj ekipi se radi - Kvarachelija je odmah najavio kakva će napast da bude za Tursku, Češku i Portugal, Mikautadze koliko je hladnokrvan, Mamardašvili siguran, a Guram Kašija da je veliki kapiten...

Pobjeda “krstaša” od 3:1 i natpis na semaforu pod Goricom “Srećno na Euru” - simbolično su najavili veliku priču Gruzije koja je kao debitant i autsajder stigla do osmine finala Evropskog prvenstva.

Zašto ideš tamo?

Možda Gruzija ima nekoliko majstora u timu, mađioničara Kvaracheliju, ali čini se da ništa od svega ne bi bilo da u februaru 2021. u Tblisi nije stigao Vili Sanjol, nekada sjajni bek reprezentacije Francuske i Bajerna iz Minhena, ali i trener bez mnogo iskustva.

- Mnogo ljudi iz mog okruženja tada me pitalo zašto idem tamo... Sada mogu svima da kažem - vidite da se veliki trud uvijek isplati - ispričao je Sanjol za “Atletik”.

Sanjol tokom Eura
Sanjol tokom Eurafoto: Reuters

Stručnjak koji je napravio izuzetno kompaktnu i opasnu selekciju otkrio je i šta je igračima rekao pred meč odluke protiv Portugala na Euru.

- Bilo je to jednostavno - samo sam ih pitao da li se sjećaju kako strah ne postoji kada su igrali sa 16 ili 17 godina. Sada sam samo to želio od njih i odigrali su tu istorijsku utakmicu bez straha - naglasio je Sanjol.

Španija i 7:1, devet mjeseci kasnije

Sjajne igre u grupnoj fazi Gruziji su donijeli još jedan meč za istoriju - protiv Španije, protiv selekcije koja je pokazala najviše na Euru, a i koja je prije samo devet mjeseci u kvalifikacijama sa čak 7:1 u Tbilisiju srušila Sanjolovu ekipu.

“Krstaši” su kvalifikacije završili na pretposljednjem mjestu, iza “crvene furije”, Škotske i Norveške, a samo ispred Kipra, ali su znali da šansu za Euro imaju u baražu Lige nacija i nisu propustili istorijsku šansu protiv Luksemburga u polufinalu, onda i protiv Grčke u finalu.

Sada će preko puta ponovo imati Španiju. Jasno je da su Rodri, Lamin Jamal, Alvaro Morata i drugovi ponovo veliki favoriti, ali san o novom čudu Gruziji niko ne može da zabrani. Uostalom, sada je to mnogo drugačija ekipa od one iz septembra 2023.

Bonus video: