Tradicija kaže „azuri”, Švajcarska zna da ima veliku šansu

Aktuelni šampion i Švajcarska otvaraju nokaut fazu Evropskog prvenstva - sastaju se od 18 sati u Berlinu. Pobjednik ovog duela u četvrtfinalu igra s boljim iz meča Engleske i Slovačke

9269 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Taj 98. minut duela s Hrvatskom u Lajpcigu, kada je Matija Zakanji matirao Dominika Livakovića za 1:1, nije samo učinio da “vatreni” završe nastup u grupi na Evropskom prvenstvu.

U tom momentu nije izgledalo “problematično”, vjerovalo se da Italijani i uprkos porazu imaju realne šanse da se domognu osmine finala, ali rezultati ostalih utakmica u naredna dva dana pokazali su da je pogodak Zakanjija bio taj koji je donio prolaz u nokaut fazu.

Utisak je da su “azuri” imali više sreće nego pameti u grupi (savladali su Albaniju, izgubili od Španije i remizirali s Hrvatskom), ali sada je pred njima obaveza da pokažu sve ono što treba da ima aktuelni prvak Evrope.

Prostor na grešku više ne postoji, tim Lućana Spaletija u osmini finala igra sa Švajcarskom i htio da prizna ili ne - favorit je da se plasira među osam najboljih. A tamo bi ih, makar je to realno, čekala Engleska koja se sastaje sa Slovačkom. Bila bi to repriza finala Eura s “Vemblija” iz jula 2021. kada je Italija na penale stigla do titule...

SOFA
foto: Sofascore

No, preko puta velikana stoji tim koji je više puta pokazao da može da stvori probleme boljem od sebe, pa se svi sjećaju da su Švajcarci prije tri godine u osmini finala bili kobni za Francuze.

“Sajdžije” su u grupi B bile drugoplasirane iza Njemačke, ispred Mađarske i Škotske, a malo je nedostajalo da sastav Murata Jakina ode u drugi dio žrijeba kao prvi u grupi. Samo da je izdržao nalet Njemaca u finišu posljednjeg kola i da nije bilo pogotka Niklasa Filkruga u prvom minutu sudijske nadoknade.

ŠVAJCARSKA ČEKA NA POBJEDU OD 1993.

Italija je kroz istoriju znala kako da pobjeđuje komšije. Izgubila je samo osam puta u 61 utakmici, a za poraz ne zna u posljednjih 11 mečeva - Švajcarska nije slavila još od maja 1993. kada je u Bernu bilo 1:0 u kvalifikacijama za Mundijal u Sjedinjenim Američkim Državama.

Švajcarska - Italija grafik
foto: Graphic News

Spaleti želi da vidi Italiju sa starta Eura, kada je odigrala odličnih 60-70 minuta protiv Albanije.

- Protiv Hrvatske su vjerovatno mnogi bili izgubili vjeru, ali moji igrači nisu - dali su sve i nagrađeni su u 98. minutu. Bilo je emotivno, ali kao da je moralo da bude tako. Nadam se da možemo da budemo bolji nego što smo bili u grupi i uradićemo sve što je potrebno da napredujemo - kazao je Spaleti koji ne može da računa na suspendovanog defanzivca Rikarda Kalafjorija i povrijeđenog Federika Dimarka.

Italija i Švajcarska su se sastale u grupi na prošlom Euru. “Azuri” su na rimskom “Olimpiku” trijumfovali 3:0 i tada osigurali plasman u osminu finala - 3:0, uz dva gola Manuela Lokatelija i jedan Ćira Imobile. Oni nisu u sastavu Italije na ovom šampionatu...

JAKIN: POKUŠAĆEMO DA BUDEMO NEPREDVIDIVI

Švajcarska nikada nije poželjan protivnik za velikane i spremna je da danas na Olimpijskom stadionu u Berlinu smijeni aktuelnog šampiona.

Švajcarska
foto: Reuters

- Italijani imaju velike igrače iz velikih klubova i pred nama je pravi izazov. U tri utakmice na Euru smo igrali s mnogo samopouzdanja i samo želim od moje ekipe da tako bude i sada - onda znam da imamo šansu. Italija je tim koji je taktički odlično pripremljen, obraća pažnju na detalje i to je čini opasnom na svakom dijelu terena - rekao je selektor Švajcarske Murat Jakin.

Ipak, Italija nije nepobjediva.

- Neka i oni misle o nama - mislim da je Italija ta koja treba da bude zabrinuta. Pokušaćemo da budemo nepredvidivi - zaključio je Jakin.

Vjerovatni sastavi - Švajcarska (3-4-3): Zomer - Šer, Akanđi, Rodriges - Stergiu, Džaka, Frojler, Ebišer - Endoj, Embolo, Vargas;

Italija (4-3-3): Donaruma - Di Lorenco, Manćini, Bastoni, Darmijan - Fađoli, Barela, Kristante - Kjeza, Zakanji, El Šaravi.

Cup tree provided by Sofascore

Bonus video: