Manšaft želi buku Dortmunda, Danska da se ponovi 1992.

Komšije u klinču: Njemci i Danci od 21 sat igraju meč osmine finala Evropskog prvenstva u fudbalu

2962 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dancima ovogodišnji Euro nije bio daleko, a večeras ih - bez obzira na to što će ponovo u crveno obojiti veliki dio tribina - čeka pravi pakao, najveći na turniru...

Vrijeme je za jedan od derbija osmine finala Evropskog prvenstva - na pozornici vjerovatno najbučnijeg stadiona na svijetu, u Dortmundu, sudariće se domaćin Njemačka i komšijska Danska (21 sat).

- Znamo koliko je glasna publika na ovom stadionu, to sam iskusio mnogo puta kao protivnički trener. Nadam se da ćemo i sada imati sličnu buku s tribina - poručio je selektor “manšafta” Julijan Nagelsman.

- Zaista se radujem sjajnoj atmosferi - dodao je Robert Andrih, vezista Njemačke. Mislim da će to biti nevjerovatna utakmica s nevjerovatnom atmosferom - tako nešto mi pomaže da budem bolji.

OPASNOST OD BRZIH PASOVA

Njemačka je do osmine finala stigla pobjedama protiv Škotske (5:1) i Mađarske (2:0) i remijem sa Švajcarskom (1:1), dok Danska i dalje čeka prvi trijumf pošto je sa tri remija dohvatila nokaut fazu.

- Možda nije upisala trijumf, ali Danska je veoma opasna i organizovana ekipa... Njeni igrači su agresivni u odbrani, a onda iz jednog dodira brzo prave odlične akcije u napadu. U svakom slučaju čeka nas težak rival - istakao je Nagelsman.

Selektora Njemačke raduje što su njegovi izabranici kroz grupnu fazu morali da prođu mnoge različite izazove.

Njemačka - Danska grafik
foto: Graphic News

- Protiv Škotske je ispalo lako, sa Mađarskom smo morali da pokažemo mirnoću, a u meču sa Švajcarskom smo u sudijskoj nadoknadi izbjegli poraz - dobro je da igrači nauče da preovladaju razne situacije.

HJULMAND: NJEMAČKU OD STARTA VIDIM KAO FAVORITA

Danska je na prošlom Euru, poslije svih poznatih dešavanja s Kristijanom Eriksonom, stigla do polufinala i bio je to najveći uspjeh ove skandinavske selekcije od 1992. kada je na EP stigla umjesto suspendovane Jugoslavije i senzacionalno osvojila titulu.

SOFA
foto: Sofascore

Do naljepše fudbalske priče ova zemlja došla je upravo preko slavnog komšije - u finalu odigranom u Geteborgu je sa 2:0 srušila tada svjetskog prvaka Njemačku. I danas je “elf” veliki favorit...

- Za mene od početka turnira i najveći, zato mi je žao što se sastajemo već u osmini finala - istakao je Kasper Hjulmand, selektor Danske.

Njemački ambijent nije nepoznanica za Hjulmanda, pošto je 2014. stigao u Majnc umjesto Tomasa Tuhela, a upravo mu je posljednji meč na klupi tog tima skoro godinu kasnije bio protiv Borusije Dortmund.

AKO BUDU PENALI...

Kad krene nokaut faza uvijek je moguće da pitanje plasmana rješava i penal-rulet, a tu Njemačka zbog tradicije uvijek ima prednost.

Navijači Danske
foto: Reuters

Uefa je podsjetila da je “manšaft” na velikim takmičenjima na penale izgubio samo prvi put kada su oni odlučivala o njegovoj sudbini - 1976. protiv Češke i Antonjina Panenke u Beogradu.

Nakon toga, Njemačka je još u šest navrata na taj način odlučivala da li prolazi ili ne i svaki put je slavila - posljednji na Euru 2016. protiv Italije.

S druge strane, Danska je tri puta stigla do penala, jednom je prošla, a posljednje takmičenje na kojem je bila dio penal ludnice jeste Svjetsko prvenstvo u Rusiji kada je eliminisana od Hrvatske u osmini finala.

Vjerovatni sastavi - Njemačka (4-2-3-1): Nojer - Kimih, Ridiger, Šloterbek, Mitelštet - Andrih, Kros - Musijala, Gindogan, Virc - Haverc (Filkrug);

Danska (3-5-2): Šmajhel - Andersen, Vestergord, Kristensen - Kristijansen, Norgord, Eriksen, Hejbjerg, Mele - Hojlund, Vind.

Cup tree provided by Sofascore

Bonus video: