Miodrag Radulović analizira osminu finala EP: Velikani da pokažu zašto su velikani

Bivši selektor Crne Gore Miodrag Radulović, sada kormilar Libana, analizira parove osmine finala Evropskog prvenstva

9081 pregleda 9 komentar(a)
Miodrag Radulović, Foto: Thanassis Stavrakis
Miodrag Radulović, Foto: Thanassis Stavrakis

Grupna faza Evropskog prvenstva donijela je ujednačen fudbal, s nijansama koje su odlučivale ko će u nokaut fazu i koje su, u krajnjem, lansirale autsajdere - Gruziju, Sloveniju i Rumuniju, koje su po bivšem crnogorskom selektoru Miodragu Raduloviću najprijatnija iznenađenja dosadašnjeg toka EP.

Za aktuelnog selektora Libana, međutim, s nokaut fazom počinje “novo” Evropsko prvenstvo, u kojem će biti teže napraviti iznenađenja i kojem bi velike selekcije trebalo da pokažu zašto su velike.

Radulović analizira parove osmine finala.

NJEMAČKA - DANSKA

“Njemci su sjajno počeli, ali je posljednja utakmica u grupi protiv Švajcarske otkrila određene slabosti. Velika je zagonetka da li će se oni manifestovati u nokaut fazi, gdje je pritisak još veći, posebno kada ste domaćini. Danska je ekipa koja može da ‘otkrije’ te slabosti, ali uprkos svemu - vjerujem u Njemce. Mnogo su lutali prije prvenstva, djeluje mi da su se vratili na pravi put. Mladi igrači kao što su Musiala i Virc daju im izuzetnu kreaciju u posljednjoj trećini terena. Ako njih dvojica budu na nivou, Danci će to teško moći da brane.”

ŠVAJCARSKA - ITALIJA

“Švajcarci odišu samopouzdanjem nakon odličnih partija u grupi, a posebno igrom protiv Njemačke. Imaju i kvalitet, takmičarski su izuzetno ‘nabrijani’. Prednost, međutim, dajem Italiji, koja je sada najopasnija - u nokaut fazi. Način na koji su prošli grupu, golom protiv Hrvatske u 98. minutu, takođe je tipično italijanski, podsjetio je na neke ranije turnire. Italija je aktuelni šampion Evrope, ima selektora koji je bio prvak Evrope s Napolijem, ima i ozbiljan tim, s igračima koji su pravi takmičari.”

ENGLESKA - SLOVAČKA

“Engleska je razočarala u prvoj fazi, ali je uprkos tome bila prva u grupi. Možda i to nešto govori. S nokaut fazom počinje novo prvenstvo i ostaje da se vidi da li će Belingem, Foden, Kejn i ostali igrači superklase koje ima Sautgejt konačno probuditi. Slovačka je odigrala odlično u prvoj fazi i plasman u osminu finala je veliki uspjeh, vjerujem i krajnji domet.”

ŠPANIJA - GRUZIJA

“Veliku prednost, naravno, imaju Španci, zbog kvaliteta i načina na koji su “preletjeli” grupu, ali Gruzija zaslužuje divljenje. U pitanju je reprezentacija koja igra srcem, igrači koji ostavljaju posljednju kap znoja, igraju ponosom za svoju državu i onda ovakva senzacija kao što je plasman u osminu finala stigne kao nagrada. Imaju, naravno, i vrhunsku individualnu klasu u liku Kvarachelije, najboljeg strijelca turnira Mikautadzea.”

FRANCUSKA - BELGIJA

“Derbi osmine finala, blagu prednost imaju Francuzi, koji uz vrhunsku klasu Mbapea, Grizmana, Dembelea i ostalih imaju fizički izuzetno moćan tim i teško je igrati protiv njih, naročito kada stanu u blok. Belgija ima kvalitet u liku De Brujnea, Lukakua, Dokua, Trosara, ali nije oduševila u prvoj fazi, gdje u najlakšoj grupi, barem na papiru, nije osvojila prvo mjesto, i zato mora na Francuze.”

PORTUGAL - SLOVENIJA

“Svaka čast Slovencima, najbolji su primjer šta je ‘moderna’ reprezentacija. Sa skromnijim igračkim kadrom od Hrvatske i Srbije, ali uz sjajan sistem, dobrog selektora i stručni štab, poptpuno zasluženo su prošli dalje. Neće im, međutim, biti lako protiv Portugala, jer nije lako braniti se od Ronalda, Bernarda Silve, Bruna Fernandeša, Leaa...”

HOLANDIJA - RUMUNIJA

“Uz sve poštovanje za sjajan rezultat Rumunije, koja je prošla u osminu finala kao prva u grupi, teško mogu da ih vidim kako idu dalje, do četvrfinala. Jedan od razloga je i protivnik - svidjelo mi se kako igra Holandija, bez obzira na poraz od Austrije u posljednjem meču. Puno više načina da dođu do gola i zatresu mrežu imaju Holanđani, koji su uz to izuzetno motivisani da iskoriste lakšu stranu žrijeba.”

AUSTRIJA - TURSKA

“Posljednji i, po meni, najneizvjesniji par osmine finala. Austrija je pokazala puno, igraju direktan fudbal, idu okomito na gol, ali je i Turska pokazala dosta noviteta sa Vinćencom Montelom na klupi. Imaju i dosta individualnog kvaliteta, u liku Čalhanoglua, Jilmaza, Arde Gulera.”

Rumunija - od petice protiv CG do osmine finala EP

Miodrag Radulović je predvodio reprezentaciju Crne Gore koja je prije dva ljeta, u Ligi nacija, dala pet golova Rumunima u samo četiri dana - 2:0 pod Goricom, 3:0 u Bukureštu.

Dvije godine kasnije, Rumuni su, s maltene istim timom, istim selektorom, u osmini finala Evropskog prvenstva.

- Ispali su tada u C Ligu nacija, Malo bi ko, posebno na našim prostorima, zadržao selektora. To je uradila Rumunija. Sljedeće kvalifikacije je bila dominantna i plasirala se na Euro. To pokazuje svu nepredvidivost fudbala - ističe Radulović.

Bonus video: