Švajcarska je sve ono što u ovom trenutku Italija nije

Aktuelni šampion završio takmičenje, Švajcarska među osam najboljih na Euru

12784 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bio je 28. jun 2021. kada je Švajcarska u osmini finala srušila jednog od favorita na Evropskom prvenstvu.

Tada je eliminisala Francusku na penale, a tri godine i jedan dan kasnije „sajdžije” su promijenile istoriju u duelima sa Italijom koju su do danas pobijedile samo osam puta u 61 međusobnom duelu.

Čekali su Švajcarci 31 godinu na trijumf nad „azurima” i do njega su došli u velikom stilu - sjajnom partijom na Olimpijskom stadionu u Berlinu za plasman među osam najboljih na Starom kontinentu.

Bilo je 2:0, nakon svega što je viđeno u 90 minuta moglo je da bude i ubjedljivi, ali Švajcarska je samo pokazala da je u ovom momentu bolji tim od aktuelnog prvaka.

Švajcarska je sjajno otvorila meč, Đanluiđi Donaruma je odbranio zicer Brilu Embolou, ali je bilo u vazduhu da će do odmora pasti makar jedan gol.

I bilo je tako - u 37. minutu je Ruben Vargas poslao loptu u kazneni prostor rivala, Remo Frojler odlično primio loptu desnom nogom, a lijevom šutirao i matirao Donarumu, uz malu pomoć štopera Đanluke Manćinija.

Zasluženo vođstvo ekipe Murata Jakina bilo je uvod u fenomenalan start drugog dijela.

Prvi napad nastavka je ujedno i stavio tačku na utakmicu - već poslije 30 sekundi je Švajcarska stigla do 2:0 kada je Vargas iskoristio sporu reakcije odbrane Italije i namjestio se tako da postigne prelijep gol - lopta je završila u dalji ugao, a Donaruma nije više mogao da spašava Italijane...

Lutao je i Lućano Spaleti, italijanska javnost mu zamjera što je u meču bez prava na grešku šansu od prvog minuta dao Nikolu Fađoliju, vezisti Juventusa koji nije igrao mjesecima zbog suspenzije zarađene nakon što se ilegalno kladio.

Švajcarska - Italija
foto: Sofascore

Zamjereno mu je i što ga je uopšte poveo na Euro.

Fađoli je igrao sve do 86. minuta, a Italija ni prije ni poslije njegovog izlaska nije ličila na tim koji je u Njemačku stigao kao prvak.

Izuzev prvog poluvremena duela sa Albanijom na startu i jednog dijela meča protiv Hrvatske - Italijani nisu pokazali ništa.

„Italija je izgubila identitet”, napisala je „Gazeta delo sport” odmah nakon eliminacije.

A Švajcarska je tim s kojim nema šale, pa sada vidi šansu da uradi nešto veliko na Euru... Rivala za četvrtfinale će saznati sjutra veče nakon duela Engleske i Slovačke (18 sati).

Bonus video: