Jakin: Kobno je sa četvoricom u zadnjoj liniji protiv nas

Italija se oprostila, Švajcarska nizala rekorde svoje selekcije ali i istorije Evropskih prvenstava

7738 pregleda 0 komentar(a)
Jakin je promijenio istoriju švajcarskog fudbala, Foto: REUTERS
Jakin je promijenio istoriju švajcarskog fudbala, Foto: REUTERS

U Italiji muk, Švajcarska je u euforiji! Prvi put od 1993. godine Švajcarska je pobijedila Italiju, ovoga puta za plasman u četvrtfinale Euro 2024 - 2:0.

Ruben Vargas je prvi Švajcarac sa asistencijom i golom na jednoj utakmici završnica velikih takmčenja.

"Nevjerovatno, hvala ocu nebeskom Isusu Hristu", kazao je Vargas.

On je dao završni pas nakon rekordnog u istopriji EP, 31 dodavanja kod prvog pogotka Frojlera u 37. minutu, a onda je početkom nastavka sjajnim golom riješio utakmicu. Prethodni ekord bio je pogodak Aksela Vicela nakon 28 dodavanja Belgije protiv Irske na Euro 2016.

"Čuo sam Granita (Džaku) kako mi viče - šutiraj, daj taj gol", naglasio je Vargas.

Italija je primila više golova u četiri utakmice u Njemačkoj nego na cijelom prošlom šampionskom Euro 2020. Prvi put je na jednom Euru dva puta poražena. I prvi put je do finala 2012. godine sa Španijom primila dva ili više golova..

"Igrači nisu bili fizički spremni a ova vrućina... Selektor je uvijek kriv, ali bilo je premalo dana za pripremu", kazao je Lućano Spaleti, selektor "azura".

No, Murat Jakin smatra da je presudila greška rivala.

"Znao sam da ćemo ih "razbiti" ako izađu sa četvoricom defanzivaca. Dame Ndoje je jednostavno imao previše prostora na desnom krilu, a to je fantastično iskoristio. I kapiten Džaka je odlično vodio ekipu na terenu", objasnio je selektor Švajcarke.

Ta selekcija je prvi put dobila utakmicu nokaut faze Eura u regularnih 90 minuta, a drugi put zaredom se plasirala u četvrtfianle Evropskog prvenstva.

Italija je treći uzastopni prvak koji se oprašta od titule najbolje ekipe, prije četvrtfinala, nakon Španije i Portugala.

Bonus video: