Albion protiv kritika i motivisane Slovačke

Englezi, favoriti koji nisu ostavili dobar utisak u grupi, u Gelzenkirhenu se od 18 sati sastaju sa Slovacima

8665 pregleda 0 komentar(a)
Na udaru javnosti: Selektor Engleske Garet Sautgejt, Foto: Reuters
Na udaru javnosti: Selektor Engleske Garet Sautgejt, Foto: Reuters

Tri utakmice u grupi, ne zna se koja je bila veće razočaranje - Engleska u prvih 270 minuta na Euru nije pokazala gotovo ništa, ali je i tako osvojila pet bodova i s prvog mjesta u grupi se plasirala među 16 najboljih.

Tako je ostvaren prvi cilj, ali engleska javnost ne dozvoljava Garetu Sautgejtu i velikim zvijezdama ni da da pomisle da su uradili nešto bitno, jer se plasman u osminu finala podrazumijevao, kao i mnogo bolja izdanja protiv Srbije, Danske i Slovenije.

Pobjeda nad Srbijom na startu (gol Džuda Belingema) do sada je jedina koju je ostvario Albion na Evropskom prvenstvu, a prva pozicija u grupi mu je i kao poklon donijela skromnijeg protivnika u borbi za četvrtfinale - to je selekcija Slovačke, trećeplasirana iz grupe E.

- Definitivno smo mogli da odigramo bolje u grupi, ali broji se to što smo bili prvi. I želimo da navijači ostanu uz nas, to nam je neophodno - rekao je Sautgejt.

Ovo je bila reakcija selektora nakon remija bez golova protiv Slovenije kada su se i čuli zvižduci s tribina u Kelnu.

- Razumijem reakciju, razumijem i kritike na moj račun, ali mislim da nijedan tim koji se plasirao u osminu finala od svoje javnosti nije dobio ono što smo mi od engleske - žestoke kritike - poručio je Sautgejt.

Pored Sautgejta, na Ostrvu su najviše razočarani partijama Belingema. Protiv Srbije je bio jedini strijelac i vjerovatno najbolji pojedinac susreta, a potom je podbacio. Spekuliše se da bi večeras mogao i da počne na klupi, a da umjesto njega u prvi tim upadne Kol Palmer. Tada bi Fil Foden dobio slobodu da igra u sredini, iza Harija Kejna...

- Džuda ne ide, kao da želi više i od sebe i ekipe - a to ne dobija. Očigledna je frustracija u njegovoj igri, pa često i maše rukama iz nemoći. Bio sam i ja u toj situaciji, znam kako mu je - istakao je nekadašnji napadač Engleske Vejn Runi.

Slovaci su na ovom Euru već napravili jedno iznenađenje, kada su na premijeri savladali Belgiju, a onda su pokazali limite u duelima sa Ukrajinom i Rumunijom, protiv koje joj je i bod bio (osvojili su ga - 1:1) dovoljan da osigura prolaz.

Nesporna klasa koju ima Engleska je i čini favoritom u osmini finala, ali Slovačka vjeruje da ima šansu da napravi senzaciju i prvi put u istoriji dođe do četvrtfinala Evropskog prvenstva.

Engleska - Slovačka grafik
foto: Graphic News

- Svi smo svjesni kakve mogućnosti ima Engleska i ako bude odigrala u skladu s kvalitetom - biće pakleno svakom protivniku, ne samo Slovačkoj. Kakvi su Englezi najbolje pokazuje to kada pogledate koja su imena van tima za Euro - kazao je Italijan na klupi Slovaka Franćesko Kalcona.

Početak utakmice može da bude presudan, smarta Kalcona.

- Moramo da izdržimo taj prvi udar protivnika. Ovo su utakmice u kojima mora da se obrati pažnja na svaki detalj na bilo kom dijelu terena i fokus je najvažniji - dodao je Kalcona koji vjeruje da je njegov tim spreman za veliku bitku:

- Mogu da kažem da sam srećan što imamo grupu pravih ličnosti. Mi smo ekipa koja želi da igra napadački, ali znamo kako treba da se branimo - jasan je Kalcona.

Vjerovatni sastavi - Engleska (4-2-3-1): Pikford - Voker, Stouns, Gei, Tripije - Meinu, Rajs - Saka, Belingem, Foden - Kejn;

Slovačka (4-3-3): Dubravka - Pekarik, Vavro, Škrinjar, Hancko - Kučka, Lobotka, Duda - Šranc, Boženik, Haraslin.

kostur Eura
foto: Sofascore

Bonus video: