„La Rohu” svi vide u četvrtfinalu, Gruzija ne želi da se probudi iz sna

Španija protiv Gruzije u Kelnu (21 sat) - na prvi pogled je najmanje uzbudljiv par osmine finala Evropskog prvenstva

6065 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Najbolji tim grupne faze Eura protiv najveće senzacije na šampionatu u Njemačkoj - to su Španija i Gruzija, večerašni rivali u Kelnu u borbi za plasman u četvrtfinale.

Jedan tim je tamo već viđen, to je naravno “crvena furija”, ali Gruzini ni ne pomišljaju na predaju nakon toliko dobrih stvari koje su uradili posljednjih mjeseci kada su ispisali nekoliko stranica istorije. Sada žele novu...

Španija je na putu do nokaut faze posao uradila perfektno - sa tri pobjede, protiv Hrvatske, Italije i Albanije i u svakoj je bila dominantna. Čak i u duelu sa Albancima kada je selektor Luis de la Fuente na teren poslao rezerve.

Prije osam godina su Španci eliminisani u osmini finala, 2021. su igrali polufinale - oba puta je za njih kobna bila Italija. Gruzija ne može da se poredi sa “azurima”, ali predstavlja opasnost...

- Nokaut faza je i u njoj ne može da se desi da igrate protiv slabe ekipe. Ni za jedan tim na Euru to ne može da se kaže. Zato - ni ne pomišljamo da će biti jednostavno - rekao je De la Fuente.

Favorit i autsajder su bili rivali u kvalifikacija za Euro i viđene su dvije rutinske pobjede Španije - u Valjadolidu je slavila 3:1, a u Tbilisiju čak 7:1. Prije toga su se sastali i u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru i bilo je 2:1 i 4:0.

- Drugačije je sve u odnosu na te utakmice, ali nema dileme da smo favoriti u ovoj utakmici - dodao je De la Fuente.

Španija je protiv Hrvatske pobijedila 3:0 (Alvaro Morata, Dani Karvahal, Fabijan Ruis) kada je iskoristila tri od ukupno pet šansi, onda se ispromašivala u duelu sa Italijom (1:0, autogol Rikarda Kalafjorija), dok je protiv Albanije odradila posao - presudio je rani pogodak Ferana Toresa.

Ako ovaj španski tim ima manu onda je to realizacija, a protiv Gruzije joj potencijalni problem predstavlja i Giorgi Mamardašvili, trenutno jedan od najboljih golmana u Evropi.

- Poznajemo Mamardašvilija veoma dobro iz La Lige i u pitanju je sjajan čuvar mreže. Siguran sam da ćemo pronaći način da ga savladamo, samo ako ponovimo izdanja iz prethodnih utakmica - samouvjeren je De la Fuente.

Aduti Gruzije: Kvarachelija i Mikautadze
Aduti Gruzije: Kvarachelija i Mikautadzefoto: Reuters

A Gruzija nastavlja da sanja. Bila je trećeplasirana u grupi iz koje su prošli Portugal i Turska, a ispala Češka. Pobjeda nad Portugalcima u posljednjem kolu dodatno je dala krila “krstašima”.

- Niko od nas nije očekivao da dođemo do osmine finala, ali tu smo. Španija je imala nešto više prostora za odmor od nas, ali to je manje bitno - moji igrači snagom volje ruše sve prepreke i jedva čekaju da meč počne - kazao je selektor Gruzije Vili Sanjol.

Španija je pokazala najviše do sada, navodi Francuz.

Španija - Gruzija grafik
foto: Graphic news

- Svi smo vidjeli da je Španija bila najbolji tim na Euru u grupnoj fazi. Ali, sada je sve drugačije - veći je ulog, pritisak je ogroman i nikom nije jednostavno. Sve je moguće, pa i da napadnemo Španiju. Nije moguće da napravite uspjeh ako samo mislite na to kako da se odbranite. Želimo da ponovimo utakmicu protiv Portugala kada smo se iz sjajne odbrane stvarali šanse - jasan je Sanjol.

Osvrnuo se i na poraz od 7:1 od Španije u kvalifikacijama.

- Bio je to težak poraz, ali takvi trenuci su vam potrebni - bez njih nikada ne dolaze veliki rezultati. Taj debakl je bio dio našeg putovanja i pogledajte gdje smo sada - rekao je nekadašnji francuski reprezentativac.

Španija i Gruzija su se do sada sastale sedam puta. “La Roha” je trijumfovala u šest mečeva, Gruzini su slavili jednom, a ukupno gol-razlika je 19:4.

Vjerovatni sastavi - Španija (4-3-3): Simon - Karvahal, Le Norman, Naćo, Kukurelja - Pedri, Rodri, Fabijan Ruis - Jamal, Morata, Vilijams;

Gruzija (5-3-2): Mamardašvili - Citaišvili, Dvali, Kašija, Kverkvelija, Kakabadze - Kočorašvili, Kiteišvili, Čakvetadze - Kvarachelija, Mikautadze.

kostur Eura
foto: Sofascore

Bonus video: