Akrobacija vrijedna četvrtfinala: Belingem dao novi život Albionu

Engleska zakazala duel sa Švajcarskom za plasman u polufinale Eura

12347 pregleda 26 reakcija 4 komentar(a)
Strijelci za Engleze: Belingem i Kejn, Foto: Reuters
Strijelci za Engleze: Belingem i Kejn, Foto: Reuters

Minut i 27 sekundi je dijelilo Slovačku od najveće pobjede u istoriji, a Englesku od još jednog u nizu razočaranja na velikim takmičenjima.

Stihijski napadi Albiona su se ređali kao na traci, gotovo se nije znalo koji igrač pokriva koju poziciju, ali Džud Belingem je savršeno osjetio gdje treba da se nađe u presudnom momentu.

Nije as Real Madrda ni protiv Slovaka oduševio, ali ostrvski novinari i stručnjaci više nemaju pravo da ga kritikuju - ućutkao ih je spektakulrnim golom makazicama u 95. minutu.

Bio je to pogodak za 1:1, ali i tada je moglo da se nasluti da tim Gareta Sautgejta neće propustiti šansu da u produžecima opravda ulogu favorita...

Na krilima pogotka Belingema je stigao i drugi gol, postigao ga je Hari Kejn nakon samo pedesetak sekundi igre u prvom produžetku - glavom je matirao Martina Dubravku i poslao svoju selekciju među osam najboljih (2:1).

Zasluženo ili ne - to je za diskusiju, ali možda je baš ovakva utakmica trebalo da se dogodi Englezima da konačno „kliknu” i pokažu zašto su jedan od favorita za titulu u Njemačkoj. Do sada to nisu uradili ni u jednoj od četiri utakmice na EP...

Engleska - Slovačka
foto: Sofascore

Slovačka je igrala taktički gotovo perfektno, a od 35. minuta je i imala šta da brani u Gelzenkihenu nakon što je Ivan Štranc pogodio za 1:0.

Nije Engleska ni prije primljenog gola bila bolji tim, nije ni kasnije - sve do otprilike 70. minuta kada je i bilo očigledno da Slovaci gube dah.

Filu Fodenu je početkom nastavka poništen gol zbog ofsajda, a potom je Albion najbliži izjednačenju bio u 81. kada je Deklan Rajs pogodio stativu sa 25 metara.

Sautgejt je u finišu dao šansu i Ajvanu Toniju, zaigrao je i Kol Palmer, napravila se prava pometnja pred golom Slovaka i to je dalo rezultat u „minut do 12”.

Produžeci su prošli u ritmu Engleske, nije se predavala ni Slovačka, ali već je bilo kasno...

„Tri lava” su preživjela i zakazala četvrtfinale protiv Švajcarske koja je u subotu rutinskom pobjedom nad aktuelnim šampionom Italijom (2:0) jasno stavila do znanja koliko je jaka.

Bonus video: