Španija zakazala klasik sa Njemačkom, kraj gruzijske bajke

Španija nakon preokreta savladala Gruziju (4:1) i plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva, gdje će igrati protiv Njemačke (petak, 18)

16144 pregleda 3 komentar(a)
Ruis proslavlja gol, Foto: Reuters
Ruis proslavlja gol, Foto: Reuters

Fudbaleri Gruzije akteri su najljepše priče na ovogodišnjem Euru - u istorijskom nastupu na kontinentalnoj smotri stigli su do osmine finala, ali je večeras u Kelnu njihova bajka okončana.

Za to su zaslužni fudbaleri Španije, koji su nakon prokreta slavili 4:1 i plasirali se u četvrtfinale, gdje će igrati protiv Njemačke. Taj susret na programu je u petak (18) u Štutgartu.

Od prvog sudijskog zvižduka Španija je napadala, imala inicijativu, stvarala šanse, a prvu propustila u petom minutu kada je Mamardašvili zaustavio Pedrija.

SOFA
foto: Sofascore

Golman Gruzije je, i pored četiri primljena pogotka, imao dobro veče na golu, a novu intervenciju je upisao u 10. minutu, kada je Karvahal, glavom nakon kornera, pokušao da sa nekoliko metara zatrese mrežu.

Potom su prilike propustili Vilijams i Laport, a onda je uslijedio šok za navijače "furije" - Gruzija je u 18. minutu krenula u kontru, Kvarachelija je prevario Karvahala, dodao do Mikautadzea, koji je loptu prebacio na drugu stranu do Kakabadzea. Uslijedio je centaršut Kakabadzea, a Le Norman je postigao autogol - 1:0.

eur
foto: Reuters

Nije taj pogodak poremetio ekipu De la Fuentea. Ništa se nije mijenjalo na terenu, lopta je konstantno bila na polovini Gruzije, ali je u prvom planu bio Mamardašvili, koji je imao dvije sjajne intervencije - nakon pokušaja Kukurelje, a onda i Vilijamsa.

Ipak, u 39. minutu golman Gruzije nije mogao ništa - dugo je trajao napad Španije, na kraju je Vilijams asistirao, a Rodri sa ivice kaznenog prostora zatresao mrežu - 1:1.

euro
foto: Reuters

Do kraja prvog dijela nije bilo promjene rezultata, a onda je na startu drugog prva zaprijetila Gruzija. Kvarachelija je primijetio da je Simon daleko od gola, pokušao je sa centra da ga iznenadi, ali je lopta završila pored gola.

Potom je na drugoj strani Jamal u 51. minutu šutirao iz slobodnog udarca, ali je Mamardašvili odlično intervenisao. Ipak, nakon njegove odbrane, lopta je došla do Morate, koji je počeo novi napad - uslijedila je kombinacija "furije", Jamal je sa desne strane centrirao, a Ruis preokrenuo rezultat - 2:1.

Gruzija je nakon toga imala jednu priliku, ali je lopta, nakon pokušaja Citaišvilija otišla pored gola, dok je, sa druge strane, Španija i dalje imala veći posjed lopte.

A sve dileme oko plasmana u četvrtfinale "furija" je otklonila u 75. minutu, kada je Ruis fenomenalnim dodavanjem pronašao Vilijamsa, koji je zakucao loptu iza leđa Mamardašvilija.

Do kraja se u listu strijelaca upisao i Dani Olmo, koji je u 83. minutu postavio konačan rezultat.

Španija je opet u četvrtfinalu, a u petak je, u Štutgartu, protiv Njemačke na programu još jedan evropski klasik.

Bonus video: