Francuska - Belgija: Neočekivani derbi u Diseldorfu

Francuska protiv Belgije, danas od 18 sati u Diseldorfu - duel osmine finala na Evropskom prvenstvu koji je malo ko mogao da predvidi

5239 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Francuske, Foto: Reuters
Fudbaleri Francuske, Foto: Reuters

Francuska i Belgija su imale druge planove, računale na drugačiji put ka završnici Evropskog prvenstva, ali ništa nije bilo kako su projektovale - ni rezultati, ni plasman u grupama, ni igre u prva tri meča.

Umjesto sa prvog obje selekcije su u osminu finala ušle sa drugog mjesta i zakazale komšijski duel u Diseldorfu, a pritom ušle u gornji, teži dio kostura, u kojem su Njemačka, Španija i Portugal...

I umjesto da se govori o duelu dva tima puna klase, više se priča o tome ko je pokazao manje - Francuska, kao jedan od favorita za titulu, ili Belgija, kao pretendent na evropski tron.

SOFA
foto: Sofascore

Francuski zvjezdani napad za 270 minuta nije postigao nijedan gol iz igre (Austrijanci su pobijeđeni autogolom, Kilijan Mbape je iz penala pogodio protiv Poljske u remiju 1:1), pa Didije Dešan, koji je poznat po čvrstom i studioznom vođenju tima, sada, kako pišu mediji u toj zemlji, još traži potez u rješenju napadačke krize.

- Očito da moramo više, ali bio bih zabrinut da ne stvaramo šanse - rekao je Dešan, koji će, tvrdi “L’ekip”, protiv Belgije igrati sa gušćim veznim redom, u kojem će biti N’Golo Kante, Orelijen Čuameni i Adrijen Rabio.

- Ne znam zašto se naš dosadašnji Euro opisuje kao loš. Da je loš, ne bismo bili u drugoj fazi - u odbrambenom stavu je novinarima odgovorio defanzivac Vilijam Saliba.

Belgija je nakon senzacionalnog poraza od Slovačke reagovala u duelu sa Rumunijom, a onda u posljednjem kolu protiv Ukrajine toliko drhtala za prolaz da su navijači žestokim zvižducima “nagradili” igrače za prolaz. Kevin de Brujne kao kapiten je uveo ekipu u svlačionicu, bez uobičajenog pozdrava ka publici na tribinama po završetku meča.

- Navijači imaju pravo da iskažu to što misle, ali i mi imamo pravo da kažemo da njihova reakcija nije bila primjerena. Mislim da su otišli predaleko. To što su kupili ulaznice i potrošili novac daje im pravo da nas podržavaju i da nas kritikuju, ali ne i da nas vrijeđaju - rekao je Toma Menije.

gRAFIKA
foto: Graphic News

Iz tabora “crvenih đavola”, bez obzira na to kakav je odnos sa navijačima i uprkos kritikama javnosti, stižu uvjeravanja da je stanje u ekipi stabilno.

- Žao nam je zbog odnosa navijača, jer nismo imali osjećaj kao da smo se kvalifikovali. Ovo je Evropsko prvenstvo, zašto bi neko očekivao da ćemo da pobjeđujemo 3:0 rivale u grupi? Sve drugo je u redu... Protiv Francuske su šanse 50-50, Francuska je pokazala da nije savršen tim, iako je puna izuzetnih talenata i jakih momaka - jasan je Menije.

Belgija je i najstariji i najčešći rival Francuske. Njihov prvi međusobni duel odigran je još prije 120 godina i završen je 3:3 u Briselu. Ukupno 75 utakmica - Belgija ima četiri trijumfa više (30-26).

Francuska je dobila posljednja dva meča, veoma važna - u polufinalu Mundijala u Rusiji 2018. u Sankt Peterburgu, kao i u polufinalu Lige nacije 2021. u Torinu. Pobjednik duela u Diseldorfu u četvrtfinalu će se sastati sa Portugalom ili Slovenijom.

Vjerovatni sastavi - Francuska (4-3-3): Menjan - Kunde, Saliba, Upamekano, Ernandes - Kante, Čuameni, Rabio - Dembele, Grizman, Mbape.

Belgija (4-2-3-1): Kastels - Kastanj, Faes, Fertongen, Tet - Tilemans, Onana - Doku, De Brujne, Karasko - Lukaku.

Bonus video: