Francuska za jedan detalj bolja od Belgije za četvrtfinale: Kolo Muaniju se vratilo za promašaj u Kataru

„Trikolori” prošli Belgijance, presudio je autogol Jana Fertongena

7803 pregleda 28 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Francuska je odigrala četiri utakmice, još nije dala gol iz igre na Evropskom prvenstvu, ali san o tituli je i dalje živ.

Jedan od favorita za pehar nije bitno popravio utisak iz grupne faze, ali bio je makar za nijansu bolji od Belgije - slavio je 1:0 za plasman među osam najboljih na Euru.

Presudio je jedan momenat, detalj koji su Belgijanci mogli da izbjegnu, ali možda su ga baš i zaslužili zbog skromnih izdanja u Njemačkoj i kalkulacija kroz grupu - razliku je napravio autogol Jana Fertongena nakon pokušaja Randala Kolo Muanija u 85. minutu u trenucima kada je sve mirisalo da se ide u produžetke.

Ali, Kolo Muanija kao da je pogledala sreća koja mu nije bila saveznik u decembru 2022. u finalu Mundijala u Kataru - tada mu je u posljednjim sekundama drugog produžetka golman Argentine Emilijano Martines odbranio zicer.

Nešto kasnije su Argentinci stigli do „boginje”...

Kolo Muani je sredinom drugog poluvremena zamijenio Markusa Tirama i maltene i bio nezapažen do tog trenutka kada je Francuska krenula u napad koji nije obećavao.

Žil Kunde i N'Golo Kante su tada tražili rješenja, dodali loptu napadaču Pari Sen Žermena, a ovaj iz okreta želio da je pošalje ka petercu - zakačila je Fertongena i otišla iza leđa golmana Kastelsa.

Francuska - Belgija
foto: Sofascore

Francuska je prije toga imala dvije dobre šanse Tirama, jednom je zaprijetio i gotovo neprimijetni Kilijan Mbape, a na drugoj strani su opasne šuteve imali Romelu Lukaku i Kevin de Brujne.

Francuska nije oduševila, ali ide po planu - rivala u četvrtfinalu saznaće večeras poslije duela Portugala i Belgije.

Za Didijea Dešana sada ostaje da riješi problem realizacije - jedini strijelci za Francuze na ovom Euru bili su Maksimilijan Veber (Austrija, autogol), Mbape - iz penala protiv Poljske i danas Fertongen...

Bonus video: