Suze i sreća Kristijana Ronalda, velika golmanska noć u Frankfurtu, Portugal slavi, ponosna Slovenija tuguje

Slovanački golman Jan Oblak odbranio Ronaldu penal u prvom produžetku, uzvratio Diogo Košta koji je odbranio sva tri penala Slovencima u penal-seriji (3:0, 0:0)

12735 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Fudbalska reprezentacija Portugala plasirala se večeras u četvrtfinale Evropskog prvenstva, pošto je u Frankfurtu poslije jedanaesteraca pobedila Sloveniju 3:0, nakon što je nakon regularnog dijela i produžetaka bilo 0:0.

Sva tri jedanaesterca slovenačkim fudbalerima odbranio je golman Diogo Košta.

Portugal je od početka napadao, pokušao je prvo Ruben Diaš, a zatim u osmom minutu i Kristijano Ronaldo, ali su ga zaustavili protivnički igrači.

Portugalci su imali loptu i kontrolisali igru, ali se Slovenija dobro branila. Nije bilo prilika do 31. minuta kada je šutirao Ronaldo, a golman Jan Oblak odbranio.

Ronaldo je iz slobodnog udarca pokušao u 34. minutu, ali je šutirao preko gola. Dva minuta kasnije centrirao je Vitinja pred gol, ali do lopte nije došao Ronaldo.

On je zatim izveo novi slobodan udarac, ali je i u 39. minutu bio neprecizan.

Slovenija je minut kasnije izvela kontranapad preko Petra Stojanovića i Andraža Šporara, ali je dobro intervenisao Nuno Mendes.

U 44. minutu šutirao je i Benjamin Šeško, a portugalski golman Košta je odbranio.

Posljednju šansu u prvom poluvremenu imao je Portugal, u drugom minutu nadoknade, kada je Žoao Palinja pogodio stativu.

Fudbaleri Portugala
foto: Sofascore

Drugo poluvrijeme počelo je šansom Porugala, dobar prodor izveo je Žoao Kanselo, intervenisao je Vanja Drkušić, lopta je došla do Bernarda Silve koji je šutirao preko gola.

Ronaldo je pokušao i u 55. minutu iz slobodnog udarca, kada je odbranio Oblak.

Slovenija je u 62. minutu mogla da povede, poslije kontranapada u dobroj situaciji bio je Šeško, bio je brži i izdržao duel sa Pepeom, ali je loše šutirao pored gola.

Portugal je napadao, Ronaldo je neprecizan bio iz novog slobodnog udarca, a nedugo potom Kanselo je centrirao sa desne strane pred gol, ali nijedan igrač nije uspio da zahvati loptu.

Ronaldo je u 89. minutu bio u odličnoj prilici, poslije dodavanja Žote izbio je pred golmana i šutirao, a Oblak je dobro odbranio, pa je utakmica otišla u produžetke.

Prvu šansu imala je Slovenija, u 95. minutu kada je šutirao Benjamin Verbič, a Diaš izbacio loptu u korner. Pet minuta kasnije na drugoj strani Oblak je bez problema zaustavio šut Žote.

U 103. minutu Žota je prošao kroz sredinu i ušao u kazneni prostor gdje ga je sačekao Drkušić, a poslije tog duela dosuđen je jedanaesterac.

Ronaldo je u 105. minutu izveo penal, šutirao je u donji desni ugao, a Oblak je odbranio i izabacio loptu u korner. Kapiten Portugala se poslije toga rasplakao, a na pauzi uoči drugog produžetka tješili su ga saigrači.

Selektor Slovenije Matjaž Kek je poslije toga je isključen zbog prigovora.

U 108. minutu centaršut je izveo Fernandeš, glavom je pokušao Palinja, a slovenački golman izbacio loptu u korner.

Najbolju šansu Slovenija je imala u 115. minutu. Pepe je pogriješio, do lopte je došao Šeško koji je izbio sam ispred portugalskog golmana Košte, a ovaj je lijevom nogom odbranio njegov šut. Do kraja nije bilo promjena i utakmica je riješena poslije penala.

Prvi za Sloveniju šutirao je Josip Iličić, drugi penal izveo je Jure Balkovec, a treći Benjamin Verbič i sva tri penala odbranio je Košta.

Ronaldo je prvi šutirao u ekipi Portugala i postigao gol, a zatim je precizan bio i Bruno Fernandeš. Treći penal izveo je Bernardo Silva, postigao je gol i odveo Portugal u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Njemačkoj. Portugal će u četvrtfinalu u petak igrati protiv Francuske, koja je pobijedila Belgiju 1:0.

Bonus video: