Narandžasti vrtlog "progutao" Rumune

Najdominantnija partija nekog tima u osmini finala - Holanđani u Minhenu pregazili Rumuniju (3:0) i prvi put od 2008. plasirali se u četvrtfinale Eura. Mogu li da idu još dalje?

9765 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Je li Holandija toliko dobra, ili je Rumunija toliko slaba, istina je, kao i obično, vjerovatno negdje na sredini, a odgovor bi mogao da pruži holandski meč u četvrtfinalu.

Sve do tada, međutim, četa Ronalda Kumana može da se ponosi da je prikazala najdominantiju partiju od svih reprezentacija u osmini finala. I ima čemu da se nada, ako je duel u Minhenu ikakav parametar - 3:0 protiv Rumunije.

Moglo je da bude mnogo, mnogo ubjedljivije da su Memfis Depaj, Kodi Gakpo i drugovi realizovali barem 50 odsto šansi koje su stvorili.

Holandija
foto: Sofascore

Rumuni su, potpuno suprotno dešavanjima na terenu, rezultatski bili u igri sve do finiša, vrebali su šansu da kazne "narandžaste" za promašaje, nisu je dočekali. Holanđani su potom dali još dva gola i pobrinuli se da rezultat koliko-toliko odslika dešavanja na terenu.

Evropski prvak iz 1988. plasirao se u četvrtfinale, prvi put na kontinentalnim šampionatima još od 2008. Naredni cilj - polufinale, koje bi bilo prvo od 2000. Protivnik - Austrija ili Turska.

- Ovo je naš odgovor na kritike koje smo dobili nakon posljednje utakmice - kazao je najbolji igrač utakmice Kodi Gakpo, aludirajući na poraz od Austrije (3:2) koji je poslao "oranje" na treće mjesto u grupi.

Gakpo pogađa za 1:0
Gakpo pogađa za 1:0foto: Reuters

Nije, međutim, bilo posljedica, Rumuni, prvoplasirani u grupi E, bili su lak zalogaj.

- Prava utakmica, lijepi golovi, riječju - igrali smo dobar fudbal. Iako je dugo bilo 1:0, a imali smo opasnog protivnika, ni u jednom monentu nismo gubili osjećaj da kontrolišemo utamicu - dodao je Gakpo.

Napadač Liverpula postigao je prvi gol na meču - u svom stilu, u 20. minutu ušao je sa lijeve strane i pogodio bliži ugao, pridruživši se Njemcu Musiali, Slovaku Šrancu i Mikautadzeu iz Gruzije na vrhu liste strijelaca Eura (po tri gola).

Gakpo je već juče mogao da ostane sam na vrhu, jedan gol mu je ponišen zbog ofsajda, imao je još nekoliko dobrih prilika, da bi se u finišu preorjentisao na asistencije.

Fonomenalno je u 83. prošao po lijevoj strani i kao na tacni poslužio Donijela Malena, koji je pogodio za 2:0. Malen je nakon kontre u trećem minutu sudijskog dodatka dao i treći gol za Holanđane.

Malen pogađa za 3:0
Malen pogađa za 3:0foto: Reuters

Rumuni? Počeli su meč kao u transu, u prvih 10 minuta potisnuli protivnika, ali kada su u 20. kapitulirali prvi put, kao da su nestali sa terena.

Ostavili su, ipak, dobar utisak na Euru, plasman u osminu finala veliki je uspjeh za tim Edvarda Jordaneskua, koji je dugo bio van važnijih fudbalskih tokova.

- Vidjeli smo moćnu Holandiju, individualno i kolektivno, izuzetno dobro pripremljenu. Kontrolisali su utakmicu i moja Rumunija nije mogla da uradi puno. Gledam, međutim, na ovaj Euro kao na proces rasta koji mora da se nastavi - prokomentarisao je legendarni rumunski fudbaler George Hadži, čiji je sin Janis proveo na terenu "Alijanc arene" 72 minuta.

RUMUNIJA - HOLANDIJA 0:3 (0:1)

Minhen - Stadion Alijanc arena. Sudija: Feliks Cvajer (Njemačka). Strijelci: Gakpo u 20, Malen u 83. i 90+3. minutu.

Rumunija (4-1-4-1): Nica - Raciju, Dragušin, Burka, Mogoš (38. Rakovican) - M. Marin (72. Čikaldau) - Man, Stanćiu (88. Olaru), R. Marin, Hadži (72. Alibek) - Draguš (72. Mihajla)

Holandija (4-3-3): Ferbrugen - Ake (69. Van de Ven), Van Dajk, De Fraj, Damfris - Rejnders, Simons, Shauten (69. Ferman) - Gakpo (84. Veghorst), Depaj (90+2. Blind), Bergvajn (od 46. Malen).

Bonus video: