Ronaldo - portugalska prednost ili kočnica?

Portugalski mediji kritični prema Kristijanu Ronaldu nakon partije protiv Slovenije

7881 pregleda 61 reakcija 6 komentar(a)
Izvinjavao se navijačima, golman Košta se pobrinuo da ne bude tragičar: Kristijano Ronaldo, Foto: Kai Pfaffenbach
Izvinjavao se navijačima, golman Košta se pobrinuo da ne bude tragičar: Kristijano Ronaldo, Foto: Kai Pfaffenbach

Čak i najbolji imaju pravo na loš dan, poruka je Kristijana Ronalda nakon dramatičnog prolaska Portugala u četvrtfinale Evropskog prvenstva.

Plesao je “selesao” na ivici šokantne eliminacije, najstariji Portugalci, Ronaldo i Pepe (zajedno imaju - 80 godina) umalo su bili veliki tragičari, nijanse su nedostajale da neslavno završe reprezentativnu karijeru. Smilovao se jedan Slovenac - Benjamin Šeško, koji je promašio veliku priliku u 115. minutu, a u pravog junaka je izrastao 24-godišnji golman Porta, Diogo Košta - gotovo da se ne pamti, naime, da je neko u penal-seriji odbranio prva tri penala. I završio posao (3:0, nakon 0:0 poslije regularnog toka i produžetaka).

Fantastična Slovenija je herojski pala u Frankfurtu, Portugal je izborio četvrfinale s Francuskom, ali je meč sa “deželom” neočekivano donio više pitanja nego odgovora.

Najviše je u vezi s najvećom zvijezdom - Kristijanom Ronaldom, koji je, kao maltene cijelu karijeru, podijelio Portugal i fudbalski svijet. Jedni ga kritikuju, drugi i dalje slave...

- Bio sam loš kad je ekipi najviše trebalo. Tuga na početku i radost na kraju, takav je fudbal. Tužan sam i srećan u isto vrijeme - rekao je Ronaldo za BBC.

Očajnički je CR7 tražio gol i na šestom različitom evropskom prvenstvu, pokušavao je na sve načine, iz svih pozicija - nogom, glavom, iz slobodnih udaraca. Kada je u posljednjem minutu drugog produžetka uzeo i penal - poslavši loptu pravo na ispruženu ruku Jana Oblaka, njegova potjera za pogotkom pretvorila se u pravu agoniju.

Čak je i zaplakao...

Suzu nisu pustili portugalski mediji koji mahom kritikuju Ronalda i pitaju se - da li je i dalje vrijedan prve postave portugalskog tima? Da li je zaslužio da i u 40. godini bude nezamjenjiv, da igra 120 minuta?

Čitani “Publiko” je njegovu partiju protiv Slovenije ocijenio četvorkom (maksimum je 10).

“Još jedna loša predstava kapitena. Kao i u prošloj utakmici, tako je i u ovoj, iako nešto manje, proveo puno vremena na terenu”, objašnjava se i dodaje:

“Potom je donosio loše odluke pred golom protivnika, loše je dodavao loptu ispred njega, pokvario time neke akcije, i bio neprecizan u završnicama, iako je jedinu pravu priliku u kojoj je bio neometan imao na kraju drugog dijela”, ističe “Publiko”, misleći naravno na penal.

Kritikuje se i njegova nepreciznost u slobodnim udarcima - “čega smo se već nagledali”, pišu mediji, ističe se promašeni penal, činjenica da ne napada prostor, da ne traži dubinu ni saigrače pred golom, ali i da ne pogađa kao šta je nekad pogađao.

Ronaldo, kao Ronaldo, tvrdi da ne živi od stare slave. A stara slava je impozantna - 130 golova na 211 utakmica u reprezentaciji.

Slavni fudbaler vjeruje da će 131. doći u petak protiv Francuske.

- Najvažnije je uživati. Ekipa je napravila izuzetan posao. Borili smo se do kraja i mislim da smo to zaslužili, jer smo igrali s više autoriteta.

Teško, međutim, da bi bilo uživanja da nije bilo fenomenalnog Dioga Košte na golu.

- Svi znamo da je Kristijano fudbaler koji najviše radi. Razumijem njegovu frustraciju jer je posvetio svoje vrijeme ovome. Zadovoljstvo je i čast biti s njim u istoj ekipi. Mi smo porodica - kazao je Košta.

I selektor Roberto Martines hvali Ronalda.

- Svi smo ponosni na našeg kapitena. Svlačionica je oduševljena onim što radi. Mislim da nam je svima dao lekciju, da svaki dan treba živjeti kao da je posljednji.

Kek: Porazi se ne slave, ali vratiće nam se ovo

Slovenija je ispala u osmini finala, a bila je pravi hit Evropskog prvenstva.

Igrala je protiv reprezentacija kao što su Danska, Srbija, Engleska, Portugal - i nije doživjela poraz.

Nije, doduše, ni zabilježila pobjedu, ali partije koje je tim Matjaža Keka, igrački znatno skomniji u odnosu na konkurenciju, pružao u Njemačkoj, dugo će se pamtiti.

- Kada izgubite poslije izvođenja jedanaesteraca protiv ekipe kao što je Portugal, tada je uvijek prisutna tuga. Porazi se ne slave. Prava utakmica, ali završetak je nesrećan. Ali, kao što nam se poslije Srbije vratilo protiv Engleske, vratiće nam se ponovo. Zaista sam ponosan što vodim momke koji imaju karakter. Imam tim koji zna šta želi, velika je satisfakcija što se fudbal vratio u Sloveniju - poručio je Matjaž Kek.

Njegova naredna misija - odvesti Sloveniju na Mundijal 2026.

Bonus video: