Francuskoj će protiv Portugala biti potreban pravi Kilijan Mbape

Francuska večeras (21) protiv Portugala igra četvrtfinalni meč na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj. Francuzi na ovom meču mnogo očekuju od Kilijana Mbapea, koji je na šampionatu postigao samo jedan gol

3562 pregleda 1 komentar(a)
Kilijan Mbape, Foto: Reuters
Kilijan Mbape, Foto: Reuters

Fudbalska reprezentacija Francuske će u četvrtfinalu Evropskog prvenstva, u još jednom derbiju, igrati sa Portugalom. Duel u Hamburgu je na programu večeras od 21 čas, a uoči tog duela, evropski mediji u prvi plan ističu Kilijana Mbapea, koji bi protiv bivšeg šampiona Evrope mogao da ima ključnu ulogu.

Iza mladog fudbalera je uzbudljiva završnica sezone - Mbape je osvojio titulu sa Pari Sen Žermenom, a onda je konačno potpisao za Real Madrid, čime je završena višegodišnja sapunica. Potom je Mbape sa "trikolorima" doputovao u Njemačku, ali i on, kao i ekipa, još traže pravu formu. Francuska je takmičenje u grupi završila na drugom mjestu, iza Austrije, a onda je u osmini finala, u još jednom derbiju savladala Belgiju 1:0.

Ono što je interesantno je činjenica da su Francuzi još bez postignutog pogotka iz igre u Njemačkoj. Protiv Austrije u prvom kolu, te Belgije u osmini finala su slavili zahvaljujući autogolovima, dok je u remiju protiv Poljske (1:1) jedini gol postigao upravo Mbape, ali iz penala. Bio je to prvi pogodak Mbapea u karijeri na evropskim prvenstvima.

Mbape je na startu šampionata, protiv Austrije doživio peh, jer je u jednom duelu slomio nos. Potom nije bio na terenu protiv Holandije (0:0), a onda je igrao sa zaštitnom maskom. Kasnije je priznao da mu maska ne odgovara, da ne vidi dobro.

- Mijenjam maske, jer mi svaki put nešto smeta. Zaista je komplikovano, jer ograničava vid, a znoj ostaje i zato moram da je povremeno skidam - rekao je Mbape uoči meča osmine finala protiv Belgije.

I pored svih problema Mbape je jedan od francuskih reprezentativaca koji je na Euru stvorio najviše šansi. Ali, realizacija će protiv Portugala morati da bude mnogo bolja, ako "trikolori" žele da odu do same završnice.

- Evropsko prvenstvo nije počelo za mene onako kako sam želio. Tu sam da pomognem timu i zaista želim da ostvarimo dobar rezultat. Titula na Evropskom prvenstvu je ono što mi nedostaje u reprezentativnoj karijeri - rekao je Mbape nakon meča protiv Belgije.

I zaista, Mbape sa Francuskom na evropskim šampionatima nema uspjeha, budući da je prije tri godine ekipa u osmini finala senzacionalno eliminisana od Švajcarske nakon penala. Za razliku od kontinentalne smotre, učinak na svjetskim prvenstvima je mnogo bolji - Mbape je sa Francuskom osvojio titulu 2018. godine u Rusiji, dok je prije dvije godine u finalu ekipa Didijea Dešana izgubila nakon penala od Argentine, a novi fudbaler Reala je postigao het-trik.

Franncuzima će u završnici biti potreban pravi Mbape, a nacija se nada da će fudbaler dodatnu motivaciju pronaći, jer će na drugoj strani biti njegov idol iz djetinjstva - Kristijano Ronaldo.

Poznato je da je Mbape u djetinjstvu svoju sobu ukrasio posterima Ronalda, a kada je imao 14 godina posjetio je Realov trening kamp, gdje se upoznao sa Zinednom Zidanom, ali i portugalskim fudbalerom.

- Ronaldo je moj heroj iz djetinjstva. Bilo je nevjerovatno upoznati ga - rekao je Mbape za "Marku" o posjeti trening centru Reala prije nekoliko godina.

Mbape će naredne sezone biti zvijezda Madriđana, što je Ronaldo bio dugo godina.

Ali do početka sezone i nove ere u dresu Madriđana Kilijan Mbape ima ozbiljan posao sa francuskom reprezentacijom. Na putu do evropske titule mora da savlada Portugal i Kristijana Ronalda.

Bonus video: