Euforija u Turskoj pred četvrtfinale sa Holandijom, Erdogan stiže na Olimpijski stadion

Duel u Berlinu slijedi nakon diplomatskog incidenta između Njemačke i Turske zbog reakcije turskog reprezentativca Turske Meriha Demirala na meču osmine finala protiv Austrije

6508 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U Turskoj vlada prava euforija nakon plasmana reprezentacije u četvrtfinale Evropskog prvenstva i subotnjeg sudara sa Holandijom.

Tako je tursko predsjedništvo službeno danas objavilo da će Redžep Tajip Erdogan, predsjednik Turske, doputovati u Njemačku kako bi u Berlinu uživo posmatrao duel protiv Holanđana.

Susret na Olimpijskom stadionu slijedi nakon diplomatskog incidenta između Njemačke i Turske koji je uslijedio zbog reakcije reprezentativca Turske Meriha Demirala na meču osmine finala protiv Austrije.

Turska je pobijedila 2:1, Demiral je bio strijelac oba turska gola, ali je drugi proslavio gestom koja je podigao puno prašine. Demiral je rukama imitirao vučju glavu, što je gest povezan sa "Sivim vukovima" - ultranacionalističkim krilom Stranke nacionalističkog pokreta (MHP), koja je koalicioni partner vladajuće stranke u Turskoj AK, koju vodi predsjednik Erdogan. U Njemačkoj je Demiralov potez osuđen kao rasistički.

UEFA je pokrenula istragu protiv turskog fudbalera, dok je tursko ministarstvo vanjskih poslova smatralo da je pokretanje postupka protiv njega neprihvatljivo i kako je riječ o ksenofobiji.

„Korišćenje fudbala kao platforme za rasizam je potpuno neprihvatljivo. Čekamo da UEFA ispita ovaj slučaj i razmotri moguće sankcije“, poručila je Nensi Fajzer, njemačka ministarka unutrašnjih poslova.

Bonus video: