Njemačka ili Španija, mega derbi u Štutgartu: Kakva šteta što jedan mora da ispadne

Sudar trenutno dva najbolja tima na EP i dva najveća favorita, “finale prije finala”, najiščekivaniji meč Eura - dolazi mnogo ranije nego što zaslužuje utakmica takvog kalibra (18 h)

14972 pregleda 73 reakcija 8 komentar(a)
Otkrovenja turnira, veliki aduti Španije: Lamin Jamal i Niko Vilijams, Foto: Reuters
Otkrovenja turnira, veliki aduti Španije: Lamin Jamal i Niko Vilijams, Foto: Reuters

Ako želiš da osvojiš titulu, prije ili kasnije moraš da pobijediš najbolje - “tješe” se i Njemci i Španci uoči današnjeg mega-sudara u Štutgartu (18 h), u četvrtfinalu Evropskog prvenstva.

Nije pravo ni neutralnim navijačima - zašto je ovaj meč morao da se dogodi tako rano, čak dvije stepenice prije finala.

Dva tima koja igraju najbolji fudbal na kontinentalnom šampionatu sastaju se mnogo ranije nego što je zasluživala utakmica takvog kalibra.

Njemačka - Španija
foto: Sofascore

“Furija” je oduševila izdanjima u grupi, načinom igre pobrala simpatije javnosti, “Manšaft” možda nije bio igrački tako moćan kao Španija, ali je dobro krstario Eurom, mnogo bolje nego ranije, a ima uz to i domaći teren i sve pogodnosti koje organizacija velikog takmičenja sa sobom nosi.

Španija i Njemačka su, dakle, po većini bukmejkera, ali i procjena analitičara, statističkih kuća, trenutno dva najveća favorita da osvoje Evropsko prventsvo. Kakva šteta - jedan od dva sjajna tima večeras će se oprostiti od turnira.

Pa ipak - svi će uživati, a fraza “finale prije finala” nikad nije bila više spominjana kao uoči današnjeg duela.

- Ne želim nikoga da uvrijedim, ali imamo najbolji tim na ovom turniru - poručio je selektor Španaca Luis de la Fuente.

Nastupi u grupi, kao i u većem dijelu susreta osmine finala protiv Gruzije, potkrepljuju ovu tvrdnju. Njegova Španija promijenila je način igre u odnosu na prethodna prvenstva, nije to više ona “dosadna” Furija koja se gubi u beskonačnim dodavanjima, neprestano (često i sporo) kruži oko šesnaesterca.

Španci su na ovom Euru žrtvovali posjed (u prosjeku je tek nešto veći od 50 odsto), za direktan fudbal, traženje “prečica” ka protivničkom golu. A kada dva otkrovenja Eura - superbrza krila, Niko Vilijams i Lamin Jamal krenu u napad, nije lako protivničkim igračima, ko god morao da brani takve napade. Sjajni Rodri, na ovom prvenstvu preporođeni Fabijan Ruiz, uz kreativnog Pedra (tu je još Alvaro Morata) čine pakleni španski napad, strah i trepet za sve protivnike, pa i za Njemce.

- Borićemo se za naše ciljeve, ali isto tako znamo šta je pred nama - a to je Njemačka. Biće veoma tijasna utakmica, to je jasno, no mi smo sigurni u našu igru - dodao je De la Fuente.

Njemačka već 26 godina nije pobijedila Španiju na velikim takmičenjima - tačnije, od Eura 1988, koje se igralo isto gdje i sada: u Njemačkoj. “Furija” je eliminisala Elf u polufinalu Mundijala 2010 (1:0), slavila je u finalu EP 2008 (takođe 1:0), a 2020. u Ligi nacija slavila je čak sa 6:0.

Fudbaleri Njemačke
foto: Reuters

Prije godinu i po, na Svjetskom prvenstvu u Kataru, dva tima su bila u istoj grupi - remizirali su 1:1.

Preporođena Njemačka, ipak, igra svoj najbolji turnir u posljednjih osam godina, potpomognuta oduševljenim navijačima koji sanjaju prvi veliki trofej od 2014.

Španci jesu blagi favoriti, no Njemci vjeruju da će “furija”, prvi put na ovonm Euru - udariti u tvrdo.

- Ne bismo trebali da se skrivamo ​​protiv Španije - poruka je Ilkaja Gundogana, njemačkog aduta.

- Kao tim možemo da idemo u korak sa njima. Imamo i mi ekstremne kvalitete. Mislim da Španci imaju više poštovanja prema nama nego što su skloni da to priznaju u javnosti - dodaje vezista Barselone.

Španija - Njemačka grafik
foto: Graphic News

Gindogan, Muslijala, Virc (ili Sane), “plutajući” napadač Haverc, sa klasičnom devetkom Filkrugom kao alternativom, ali i nepogrješivim Tonijem Krosom koji kontroliše ritam utakmice - djeluje da Njemci zaista imaju adute da se suprotstave Španiji, uz odbranu koja je “progutala” samo dva gola na dosadašnja četiri meča.

- Ne mislim da imamo veći pritisak nego inače - kaže Julijan Nagelsman, selektor Njemaca.

- Podrška i očekivanja navijača djeluju podsticajno na nas. Za mene je ovakav pritisak privilegija, isto kao i za moje igrače.

Vjerovatni sastavi - Španija (4-2-3-1): Simon - Karvahal, Le Norman, Laport, Kukurelja - Rodri, Ruiz - Pedri, Vilijams, Jamal - Morata.

Njemačka (4-2-3-1): Nojer - Kimih, Ridiger, Šloterbek, Raum - Andrih, Kros - Virc, Gundogan, Musijala - Haverc.

Bonus video: