Mbape protiv Ronalda - je li momenat da prorade najveći?

Repriza finala iz 2016. godine - Portugalci protiv Francuza (21 sat), čeka se reakcija Kristijana Ronalda i Kilijana Mbapea koji do sada nisu pokazali puno na Euru

7207 pregleda 43 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Deseti jul 2016. godine je bio dan kada su Portugal i Francuska odlučivali o tituli prvaku Evrope.

Sve se tada “crtalo” za pobjedu “trikolora” na domaćem terenu, ali Kristijano Ronaldo i družina koju je fantastično vodio Fernando Santoš su mislili drugačije - presudio je gol Edera u 109. minutu na Stad d’Fransu, pa je Portugal prvi i do sada jedini put pokorio Stari kontinent.

Osam godina kasnije Portugalci i Francuzi su ponovo jedni naspram drugih, sada u četvrtfinalu Eura (od 21 sat u Hamburgu) i sa gotovo jednakim šansama da nastave takmičenje - pobjednik ide na megdan boljem iz “finala prije finala” u kojem se sastaju Njemci i Španci.

U odnosu na tu 2016. se promijenilo mnogo toga, ali Portugal i dalje “živi” od klase Kristijana Ronalda i autoriteta Pepea, a Francuska je ostala vjerna sistemu Didijea Dešana koji je selektor od 2012.

- Svi pamtimo to finale i koliko smo tugovali poslije poraza. Prošlo je mnogo vremena, nakon toga smo postali prvaci svijeta, ali postoje utakmice koje ne zaboravljate. Ona je jedna od njih - rekao je Dešan na pres konferenciji.

Antoan Grizman je i dalje tu, Olivije Žiru i Kingsli Koman takođe - uz Dešana jedini akteri finala iz 2016. Hendikep za iskusnog trenera je suspenzija Adrijena Rabioa, ali ako ko ima dovoljno kvalitetnih igrača na raspolaganju na toj poziciji to je Francuska.

Portugal - Francuska grafik
foto: Graphic News

- Ko će igrati? Ja znam, ali vi od mene to nećete čuti - obratio se Dešan novinarima.

- Ako imate sastav Portugala - slobodno recite - poručio je Dešan.

Ronaldo i Kilijan Mbape su dvije velike zvijezde koje do sada nisu pokazale puno na Euru. Jedine golove su dali iz penala, s tim što je CR7 jedan i promašio - uradio je to u produžecima protiv Slovenije. Kasnije je u penal ruletu bio precizan.

Kilijan Mbape
foto: Reuters

Mbape je pogodio samo jednom u karijeri na evropskim šampionatima, i to sa 11 metara u remiju sa Poljskom u grupi. Čeka se eksplozija novog napadača Real Madrida...

- Ne znam da li sam na 100 odsto, ali daću sve. Nisam neko ko traži opravdanja i želim da uradimo nešto veliko - sada smo u situaciji da nemamo pravo na poraz, ali uvijek je tako kada želite da idete do kraja. A naša ambicija je da Francuska postane prvak Evrope - rekao je Mbape.

Portugal ima asa kakav je Ronaldo, ali i mnogo igrača top klase pored legendarnog napadača - Bernarda Silvu, Bruna Fernandeša, tu su i Rafael Leao, Žoao Feliks, Diogo Žota...

- Pogledajte samo ta imena... Nećemo se fokusirati samo na Ronalda, to bi bilo pogubno i djelovalo bi potcjenjivački. Obilo bi nam se o glavu - kazao je Mbape.

Francuska je jedva eliminisala Belgiju u osmini finala (autogol Jana Fertongena), a Portugal imao mnogo problema sa Slovencima...

Portugal - Francuska
foto: Sofascore

- Osmina finala se često pretvori u najteži meč na najvećim turnirima. Mislim da smo prošli zasluženo i sada nas čeka sjajna utakmica u kojoj se sastaju ponajbolje ekipe u Evropi. Francuska je moćan tim, ali pitaćemo se i mi - siguran sam da možemo da iskoristimo neke mane koje ima naš protivnik - istakao je selektor Portugala Roberto Martines.

Favorita nema...

- U ovoj fazi takmičenja prognoze padaju u vodu, bitan je svaki taktički detalj, ali i kvalitet pojedinca. Njih na obje strane imao veoma puno - zaključio je Martines.

Bonus video: